Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Expressen publicerade namn och bild på kidnappad svenska

Publicerad: 15 mars 2017, 11:31
Uppdaterad: 15 mars 2017, 16:00

Thomas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen.

Familjen till den kidnappade kvinnan i Kongo-Kinshasa vädjar om att medier inte ska publicera hennes namn och bild. "Det handlar om hennes liv", säger en nära anhörig till Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Svenskan arbetar för FN och kidnappades i söndags under ett uppdrag utanför staden Kananga, tillsammans med bland andra en amerikansk medborgare och fyra kongoleser. Lokala myndigheter och FN:s säkerhetstjänst är involverade i sökandet och FN:s säkerhetsbevarande styrka Monusco letar med helikoptrar, enligt Reuters.

I Sverige arbetar UD med fallet. De har bekräftat att de står i kontakt med kvinnans anhöriga.

En nära anhörig till kvinnan vädjar om att medier inte ska publicera den kidnappade kvinnans namn och bild. Det kan innebära livsfara.

– På inrådan av UD vill vi inte att hennes namn ska komma ut i pressen. Det handlar om hennes liv, säger den anhörige till Aftonbladet.

Aftonbladet berättar att kvinnan är 36 år gammal och jobbar som "humanitär expert". Men Expressen har publicerat både hennes namn och flera bilder på henne.

Chefredaktören och ansvarig utgivare Thomas Mattsson kommenterar detta i ett mejl till Dagens Media.

"Expressen tillämpar försiktighetsprincipen vid pressetiska avvägande och vår generella hållning är att brotts- och olycksoffer anonymiseras om det inte råder ett uppenbart allmänintresse. Utan att redan nu recensera en fortfarande pågående publicering som rådde särskilda omständigheter här: en känd politiker på FN-uppdrag misstänktes vara kidnappad och denna internationella nyhet var redan rapporterad med hennes namn hos stora aktörer som från BBC och nyhetsbyråer som AP och Reuters."

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson vill inte uttala sig om detta specifika fall eftersom det kan komma att hamna på hans bord i formen av en anmälan mot Expressen. Men när en persons liv kan vara i fara ska man som publicist enligt de pressetiska reglerna vara försiktig med vilka uppgifter man publicerar.

– I princip bedömer man allmänintresset av en namngivning, och det kan vara relativt högt i en sådan här historia. Men man måste väga in den enskildes behov av skydd och jag tycker att det finns skäl att, när en människas liv kan vara i fara, ha största möjliga försiktighet när det gäller namngivning, säger Ola Sigvardsson.

Thomas Mattsson tycker inte att Expressen har röjt den kidnappade kvinnans personuppgifter.

"Det var följaktligen inte så, vilket man kan förledas att tro om man inte har helhetsbilden, att Expressen på något sätt röjde någon personuppgift för eventuella gärningsmän i Afrika eller gjorde händelsen känd i Kongo. Där hade för övrigt regeringen också offentliggjort den svenska medborgarens namn", skriver han.

UD uppger att man inte brukar avråda anhöriga från att lämna ut information, men att det handlar om ett samråd som kan se olika ut från fall till fall.

– Vi brukar generellt inte ge medieråd till anhöriga i den här typen av frågor. När det handlar om publicistiska bedömningar är det något som media måste göra själva, säger Sofia Karlberg på UD press.

Expressen publicerade nyligen också namn och bild på offret i ett uppmärksammat mordfall. Enligt uppgifter till Dagens Media skedde också det mot familjens vilja.

Mathias Asplund

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News