Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Expressen avslöjar "Aftonbladet-profilen"

Publicerad: 25 oktober 2017, 06:12
Uppdaterad: 25 oktober 2017, 09:45

UPPDATERAD. Sexuella trakasserier, narkotiamissbruk och en ledning som ser mellan fingrarna – här är uppgifterna som kommer fram i Expressens granskning av Aftonbladet-profilen. Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén vill inte kommentera publiceringen.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetExpressenSofia Olsson Olsén

Idag publicerar Expessen ett långt reportage om den Aftonbladet-profil som anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp i samband med #MeToo-uppropet.

I reportaget tecknas en bild av en medieprofil som gjort en lysande karriär och gjort sig känd just för att ta ställning för kvinnors rättigheter, men som nu själv anklagas för att upprepande gånger ha kränkt kvinnor.

Det var när en kvinnlig medieprofil i förra veckan på Instagram berättade att Aftonbladet-profilen är den man som ska ha drogat och förgripit sig på henne år 2006, som ytterligare kvinnor trädde fram och riktade nya anklagelser emot honom.

De nya uppgifter som kom fram i sociala medier, som bland annat inkluderade anklagelser som ytterligare ett sexuellt övergrepp, ledde till att Aftonbladet satte igång en intern utredning för att komma till klarhet om vad som hänt. Dessutom valde medarbetaren att ta en timeout från jobbet.

I reportaget skriver Expressen att profilen tidigare brottats med narkotikamissburk. I reportaget har man pratat med flera tidigare kolleger och chefer till profilen, bland annat Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin, som berättar att bland det sista han gjorde på posten år 2007 var att varna profilen om att ett fortsatt narkotikamissbruk skulle kunna kosta honom jobbet.

Dagens Media har tidigare berättat att Aftonbladet-profilen dömts för narkotikabrott.

Enligt Aftonbladets tidigare informationschef Olof Brundin ska ledningen ha försökt hjälpa profilen ur missbruket.

Men källor till Expressen säger att journalistens missbruk fortsatte långt därefter och att tidningsledningen kände till hans "dåliga attityd" mot kvinnor. Nuvarande publishern Sofia Olsson Olsén ska till och med ha skickat hem honom från en personalfest 2014 när han uppträdde "aspackad och hög och grisig mot kvinnor". 

– Jag kommenterar inte enskilda händelser. Men kommer det till min kännedom att någon uppträder oacceptabelt agerar jag på det. Då som nu och framåt, säger Sofia Olsson Olsén till Expressen.

Enligt Expressen har Aftonbladet anlitat säkerhetsbolaget 2Secure för att utreda anklagelserna mot mannen. Flera medarbetare på Aftonbladet ska enligt tidningen ha framför kritik och hävdar att cheferna inte gripit in i tid mot profilen och att de har sett mellan fingrarna med hans agerande.

Men enligt Sofia Olsson Olsén ska ledningen inte ha känt till uppgifter om den anklagade journalistens beteende.

Inga av de etablerade medierna har ännu valt att namnge den utpekade Aftonbladet-medarbetaren. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson förklarar i reportaget varför man bytt linje:

– Det är en samlad bedömning av Expressens så kallade publiceringsunderlag som gör att vi nu redovisar fler konkreta uppgifter, varför det också blir rimligt att berätta vem det faktiskt handlar om, säger han.

Dagens Media har varit i kontakt med Thomas Mattsson som inte vill kommentera något mer kring beslutet att publicera namn och bild, istället hänvisar han till citatet som finns med i Expressens artikel.

När Dagens Media hör av sig till Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén vill hon inte kommentera Expressens publicering av namn och bild vidare.

"Jag kommenterar inte andras publiceringar. Varje redaktion arbetar fristående och fattar sina egna publiceringsbeslut", skriver hon i ett mejlsvar.

Samtidigt hänvisar Sofia Olsson Olsén till en kolumn där hon redogör för hur Aftonbladet tar sitt ansvar i samband med Metoo-uppropet. Där upprepar hon att Aftonbladet har tillsatt en extern utredare för att gå till botten med de nya anklagelserna som riktats mot Aftonbladet-profilen som Expressen skriver om i sin artikel.

Sofia Olsson Olsén skriver även att man tar in en extern samarbetspartner som stöd för att fortsätta arbetet med att göra Aftonbladet till en trygg och sund arbetsplats. "Har vi brustit på något sätt tillbaka i tiden ska det framåt bli bättre. Det handlar om att vara tydlig med vad som gäller, hur vi uppträder på vår arbetsplats, vilka rutiner vi har och hur eventuella missförhållanden ska hanteras. För samtidigt som vi nu utreder vad som hänt i det förflutna måste vi också se framåt".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.