söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

Way out west klimatkompenserar årets festival

Publicerad: 1 augusti 2018, 11:55
Uppdaterad: 1 augusti 2018, 12:10

Göteborgs-eventet ger tillbaka till jorden genom att plantera träd tillsammans med partnern God El.

Ämnen i artikeln:

Way out WestGod El

JN

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


Festivalen Way Out West har genom en rad förändringar de senaste åren, bland annat genom att sluta servera kött, sänkt sitt ekologiska fotavtryck, skriver de i ett pressmeddelande. Nu väljer Göteborgs-eventet att bli klimatpositiva, vilket betyder att man kommer att klimatkompensera för mer än den miljöpåverkan som tredagarsfesten har .

När Way Out West år 2012 beslutade att sluta servera kött på festivalområdet, visade efterföljande studier och mätningar från Göteborgs Universitet att festivalens ekologiska fotavtryck sjunkit med cirka 25 procent jämfört med ett par år innan. Det betydde bland annat att en Way Out West-besökare i genomsnitt påverkade klimatet mindre än i sin vardag utanför festivalen.

År 2013 blev de som första svenska festival hållbarhetscertifierad enligt ISO 20121.Två år senare beslutade Way Out West att ta ännu ett kliv för mer hållbar mat och dryck; med hjälp av samarbetspartnern Oatly valde de att servera havredryck istället för komjölk på festivalområdet.

Inför årets upplaga har Way Out West tillsammans med God El, som förser Way Out West med miljömärkt el – gjort en ny beräkning på vad det faktiska klimatavtrycket beräknas bli för årets festival. Festivalen kommer sedan att kompensera för det genom att plantera träd via biståndsorganisationen Vi-skogen.

Patrick Fredriksson på Luger, en av grundarna till Way Out West:

– Det kommer alltid att finnas ett behov av att samlas för att njuta av kultur och gemenskap. Det är ett lustfyllt jobb för oss arrangörer men innebär också utmaningar för vårt hållbarhetsarbete. Way Out West med samarbetspartners har genomfört många förändringar som är stora kliv i rätt riktning. Nu har vi bestämt oss för att bli klimatpositiva, vilket betyder att vi kommer att kompensera för mer än festivalens faktiska påverkan. Vi uppmanar fler att växla upp sitt hållbarhetsarbete, kommenterar han.

Partnern God El utmanar även festivalbesökarna att delta i klimatkompensationen, genom att avlägga ett  #thewowforce-löfte. #thewowforce handlar om fem enkla steg: 1. Att äta växtbaserat, 2. cykla, gå eller åka kollektivt, 3. använda en återfyllningsbar vattenflaska, 4. återvinna, återvinna, återvinna och att 5. undvika plast och använda hållbara egna påsar i stället. För varje Way Out West-besökare som fotar när den genomför något av stegen och lägger upp bilden i sociala medier med taggen #thewowforce, planterar GodEl ett träd via Vi-skogen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev