Event/sponsring
”Villfarelsen lever kvar”
Publicerad: 19 maj 2011, 06:58
Kulturministern ser ingen anledning att ändra skattereglerna för att få fler företag intresserade av kultursponsring. ”Idrottsrörelsen som har samma regler har uppenbarligen inga problem”, säger hon.
Ämnen i artikeln:
SponsringKultursponsringen står för en dryg tiondel av sponsringen i Sverige.
Det är för lite, tycker kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
Med gårdagens seminarium om kultursponsring ville kulturdepartementet inspirera till fler samarbeten mellan kultur- och näringsliv.
Men någon ny lagstiftning blir det inte.
– Om vi ändrade reglerna för kultursponsring måste vi göra samma för idrotten, och där finns det uppenbarligen inga svårigheter att hitta samarbeten, säger Lena Adelsohn-Liljeroth till dagensmedia.se.
Hon tror att näringslivets svala intresse för kultursponsring beror på okunskap.
– Man får ofta höra att det inte går att sponsra kultur. Villfarelsen att det är olika skatteregler för sponsring och kultur lever kvar, trots att vi upprepar att det är samma regler som gäller, säger Lena Adelsohn-Liljeroth till dagensmedia.se.
– Det är också viktigt att få bort kulturaktörernas tro att sponsorerna är ute efter att påverka utbudet. Så är det inte, sponsorerna vill ha det som erbjuds, det som är unikt och ibland kontroversiellt, fortsätter hon.
För att Skatteverket ska bevilja skatteavdrag för sponsring krävs att sponsorn kan visa en motprestation från rättighetsinnehavaren. Anknytning eller samhällsansvar räcker oftast inte.
Flera av deltagarna vid gårdagens seminarium vittnade om svårigheterna att förutse vad Skatteverket ska anse vara en godkänd motprestation.
– I kulturutredningen upptäcktes att det krävs en större tydlighet från Skatteverket. Därför finns det nu mer information på Skatteverkets sajt och det är lättare att få information i förväg, säger Lena Adelsohn Liljeroth.