Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Event/sponsring

V: "Regeringen har förhalat det"

Publicerad: 12 September 2014, 10:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:29

Så här tycker de åtta riksdagspartierna om branschens viktigaste frågor.


Evenemangslista

Krav på att vissa stora idrottevenemang ska sändas brett. Förslag (80 procent ska kunna se stora evenemang via fri-tv) har presenterats av Myndigheten för radio och tv, men det ogillas av stora delar av tv-branschen och rättighetsinnehavare. Idrottsvärlden och tv-branschen hanterar redan i dag de här frågorna på ett ansvarsfullt och väl fungerande sätt, tycker bland andra TV4.

 

Per Lodenius

Parti: Centerpartiet

Kulturpolitisk talesperson, ledamot i Kulturutskottet

– Vi tycker att 80 procent är för låg procentsats för en evenemangslista. Vid till exempel vinter-OS i Sotji i våras såg man att få kollade trots att en frikanal som når 80 procent visade. Vi hade gärna sett 90 procent, som är en rimligare nivå.  I Norge och Finland är det den procentsatsen. i Storbritannien är den 95 procent. Det handlar om en personlig sammanhållning med övriga samhället.

Ulf Nilsson

Parti: Folkpartiet

Vice ordförande i Kulturutskottet

– Vi är i grunden positiva till att vissa evenemang säkerställs. Men det är svårt att veta om detta är egentligen är praktiskt genomförbart. Är det möjligt att skapa en sådan lista? Det är många frågor som är oklara, men vi gillar grundtanken. Sen tycker vi att en 80-procentig täckning är för lite. Det bör nog vara högre nivå, men vi har inte fastnat vid någon speciell procentsats.

Agneta Börjesson

Parti: Miljöpartiet

Ledamot i kulturutskottet

– Vi tycker att det är en ganska bra idé. Evenemangen blir dyrare och dyrare och då är det bra att man säkrar en lista på evenemang, som då helst ska sändas i public service. Problemet är ju att public service inte alltid tycker att de har råd. Men det finns andra länder som har en evenemangslista för public service, så det bör gå även i Sverige. Man får prioritera.

Gustaf Hoffstedt

Parti: Moderaterna

Ledamot i Kulturutskottet

– Förslaget som presenterades innebär en så låg grad av täckning att man i princip fångar in alla bolag ändå. Så en sådan lag skulle med andra ord inte göra skillnad. På så sätt är det en ickefråga. Man måste över 90 procent för att det ska förändra villkoren, att driva för den nivån känner vi oss rätt svala till. Viktigt dock att politiken ser till att man på äldreboenden har vad som krävs för att rent tekniskt kunna erbjuda de gamla att se det de vill om de betalar.

Andreas Carlson

Parti: Kristdemokraterna

Mediapolitisk talesperson, suppleant i Kulturutskottet

– Att ta fram en sådan lista är att man politiskt definierar vad som ska sändas i tv-kanaler, och hur stor del av befolkningen som ska kunna se. Blir den procentandelen för hög kan bara SVT och TV4 konkurrera om sändningarna. Vi har nu sett att andra bolag kan sända evenemang och göra det bra. Därför bör man inte införa en evenemangslista. Dessutom kanske inte alla licensbetalare vill vara med och betala för dyra evenemang.

Gunilla Carlsson

Parti: Socialdemokraterna

Ordförande i Kulturutskottet

– Vi har drivit på den frågan, och fått igenom den i riksdagen. Och där har ju regeringen inte varit så positiv till detta. Vi tycker att 85 procent ska ha tillgång till en fri kanal, vid vissa evenemang av nationellt intresse. Det behöver inte vara en reklamfri kanal. Listan ska ta fram ett antal evenemang och även hur många sändningstimmar som ska garanteras för svenska tv-tittare.

Aron Emilsson

Parti: Sverigedemokraterna

Kulturpolitisk talesperson

– Jag vet inte riktigt hur frågan har hanterats av partiet tidigare, men vi tycker att det är viktigt med tillgänglighetsprincipen som innebär att så många som möjligt kan ta del av stora evenemang. Vi tycker att det är bra att man tittar på frågan, men var procentsatsen ska ligga – på 80 eller 90 procent – kan jag inte svara på nu.

Lars Ohly

Parti: Vänsterpartiet

Kulturpolitisk talesperson, ledamot i Kulturutskottet

– Det var vi som drev igenom frågan vilket ledde till förslaget från Myndigheten för radio och tv, som dock var helt tandlöst. Och detta skedde med regeringens goda minne. De har förhalat det hela och i och med förslaget som las fram har frågan i princip hamnar i malpåse. En ny regering ska väcka frågan igen, och jag är för att det tas fram en genomarbetad evenemangslista.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.