fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

Sponsorerna står bakom Johaug

Publicerad: 14 oktober 2016, 07:27

Dopningsanklagelserna mot norska stjärnan Therese Johaug skakar skidsporten. Men sponsorerna står fast vid sitt stöd.

Ämnen i artikeln:

Sponsring

På torsdagen blev det känt att längdskidåkaren Therese Johaug, en av de största stjärnorna i Norges skidlandslag, har åkt fast i en dopningskontroll.

Detta sedan hon använt en hudkräm som innehåller det dopingklassade preparatet clostebol. Krämen ska ha används som lindring när hennes läppar bränts av solen.

Efter avslöjandet tog landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen på sig all skuld och avgick med omedelbar verkan.

Therese Johaug hävdade sin oskuld, med tårarna rinnande ned för kinderna, vid en presskonferens igår.

– Jag vill berätta för alla vad som har hänt. Jag ska sitta rakryggad och berätta allt, för jag har noll skuld i detta, sade hon.

Enligt experterna riskerar hon upp till två års avstängning.

I huvudsponsorn Sparebank 1:s avtal med norska landslaget finns en klausul som gör det möjligt att avbryta samarbetet om en utövare dopar sig.

Sparebank 1:s besked är dock att de står fast vid sitt stöd:

– Utifrån den informationen som vi har nu, och som vi litar på, så upprätthåller vi vårt stöd till landslaget och till utövaren i en svår tid, säger huvudsponsorn Sparebank 1:s Jon Oluf Brodersen till Kampanje.

Han ställer dock kravet att skidförbundet går till botten med vad som hänt.

– Nu förväntar vi oss att landslaget omedelbart ser över sina rutiner i grundligt i sömmarna. Därefter ser vi fram emot utredningens rapport om användandet av astmamediciner. När den kommer tar vi ställning till om det finns anledning att omvärdera vårt sponsorskap, säger Jon Oluf Brodersen till Kampanje.

Det är det andra dopingsavslöjandet som har skakat det norska skidförbundet på kort tid. I somras blev Magnus Johnsrud Sundby avstängd för doping för "felaktigt bruk av en tillåten astmamedicin", vilket lett till en diskussion om användandet av astmamedicin inom norsk skidsport.

Therese Johaugs privata sponsor Eger står också fast vid sitt stöd till skidstjärnan, eftersom hon, i deras mening, har fullföljt sin undersökningsplikt.

– Detta kommer inte ändra vårt förhållande till Therese och sponsoravtalet över huvud taget. Som vi upfattar det har Therese fått en salva från landslagsläkaren och har frågat läkaren om den innehåller ingredienser som hon inte får använda, och fått svaret att den inte gör det, säger ägaren Carl Erik Kreftig till Kampanje.

Huawei och Isklar, som också sponsrar Therese Johaug, tycker att det är för tidigt att uttala sig innan utredningen är klar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev