Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

Sponsorerna erkänner brister efter Swedwatch kritik

Publicerad: 6 maj 2014, 12:01
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:39

Hockeyförbundets sponsorer är självkritiska efter Swedwatch rapport om bristerna i arbetet med mänskliga rättigheter inför VM i Vitryssland.


Det svenska ishockeyförbundets huvudsponsorer har inte verkat för att mänskliga rättigheter ska respekteras i samband med VM i ishockey som drar igång till helgen. Det menar organisationen Swedwatch, en research-organisation som syftar till att minska missförhållanden kopplade till svenskrelaterade företags verksamhet i olika länder.

I rapporten "Mänskliga rättigheter på hal is", riktar de hårt kritik mot sponsorerna.

Liknande diskussioner fördes inför vinter-OS i Ryssland, samt sommar-OS i Peking, och Dagens Media har tidigare berättat om att OS-sponsorerna duckade ansvar efter Swedwatch kritik inför vinterns spel i Sotji.

Rapporten gör gällande att den vitryska regimen, vid byggandet av en arena, tillämpat organiserat tvångsarbete. Människorättsförsvarare har dessutom tystats med hot, och utrensning av hemlösa och missbrukare i Minsk har praktiserats.

Huvudkritiken i rapporten handlar om att sponsorerna inte har analyserat risken för människorättskränkningar i samband med turneringen.

Samtliga sponsorer uppmanas följa FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, samt OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

Detta innebär att sponsorerna, inom sin och sina partners verksamheter, innehar ansvaret att minimera en negativ påverkan på de mänskliga rättigheterna. Något som inte har skötts tillräckligt väl, menar Swedwatch.

Det svenska ishockeyförbundets huvudsponsorer är Svenska Spel, Scandic Hotels, Skoda, Kyocera och Bauhaus.

De sponsorer som Dagens Media har varit i kontakt med är självkritiska, och menar att de borde arbeta mer med dessa frågor.

– Dessa frågor uppkom i och med debatten om OS i Ryssland och Kina. Nu blir det ännu tydligare i Vitryssland. Scandic är väldigt värderingsstyrt, och vi försöker påverka våra partners så gott vi kan. Jag ska dock vara ärlig och säga att mänskliga rättigheter inte har legat överst på agendan, men det är bra att det nu blir en diskussion kring detta, säger Mathias Kemi, sponsorchef på Scandic Hotels.

Att påverka är svårt, även om det går, uppger Mathias Kemi.

– Vi kan påverka genom att försöka påverka rättighetsinnehavaren. Visst, det är omkring 200 länder som röstar i valet av land, och även om Sverige lägger ned sin röst så är det 199 länder kvar. Men sponsorer kan försöka påverka förbunden genom att vara tydliga med vart de inte vill lägga rösten.

Även Mikael Sandberg, presschef på Skoda Sverige, erkänner bristerna i arbetet.

– Skoda tillhör Volkswagen Group, som har skrivit under en rad konventioner som berör mänskliga rättigheter. När det gäller för vår egen del så är jag självkritisk och menar på att vi har mer att jobba på när det gäller att få in det i våra sponsringsavtal. På leverantörsidan jobbar vi med det i stor utsträckning och vi har alltid en dialog med sponsorer, men för tillfället finns det inte med i våra kontrakt med rättighetsinnehavarna, säger han.

Mikael Sandberg upplyser också om svårigheterna med att vara en liten fisk i ett stort hav.

– Som sponsor till det svenska ishockeyförbundet har vi ett ansvar. Det ska vi ta genom att försöka påverka, men varken förbundets eller vår röst är så värst avgörande när det kommer till dessa frågor, säger han.

Svenska Spel framhåller att de följer såväl FN:s som OECD:s riktlinjer när det kommer till andra leverantörer och samarbeten. Dock har även de slarvat i sina sponsringssamarbeten.

– Det vi kan ta till oss av den här rapporten är att bli bättre på att följa dessa riktlinjer i vårt sponsringsarbete. Vi har diskuterat det, men inte stringent följt koderna i sponsringsavtalet. Så det har vi anledning att se över nu. Det gäller att hitta ett bra sätt att föra dialog utan att det börjar pratas om ett avbrutet samarbete med det svenska förbundet. Vi kommer att titta på hur vi kan jobba vidare med det här, säger Johan Tisell, presschef på Svenska Spel.

Han fortsätter:

– Det kommer ju ytterligare turneringar i framtiden, och den här diskussionen lär bli en följetong. Det är bra att frågan uppmärksammas och diskuteras. Vi vill ju inte att människor ska komma till skada.

Såväl Svenska Spel som Skoda och Scandic Hotels vill bättra sig, och säger sig arbeta på lösningar.

– Vi kommer att införa mänskliga rättigheter i våra avtalsdiskussioner, men hur det kommer gå till praktiskt vet jag inte ännu, säger Mathias Kemi.

Han framhåller dock att sponsorerna inte ska behöva dra ett allt för tungt lass i arbetet med de mänskliga rättigheterna generellt.

– Vi har ju en regering som jobbar med dessa frågor, som är experter och ska driva den politiska biten. Sponsorer kan vara med och påverka genom att vi tillsammans kräver att rösten inte läggs på ett land som inte är godkänt, men det är också viktigt att skilja på sport och politik.

Johan Tisell ställer sig, även han, frågande till om sponsorerna verkligen ska utvärdera kontroversiella länder likt Vitryssland.

– En konsekvensanalys skulle kunna vara en lösning. Men också att vi får upp frågan på dagordningen och tillämpar det i våra samarbeten fullt ut, vilket vi inte gör i dag. Samtidigt undrar jag också om det är sponsorernas ansvar att utvärdera hur väl länder följer de mänskliga rättigheterna. Jag tycker kanske att det är något som de olika internationella förbunden också ska ta till sig och jobba med.

Från Skodas sida vill man se striktare bestämmelser för vilka som ska få arrangera stora mästerskap och turneringar

– På en global nivå bör det finnas verktyg för val av värdland. På samma sätt som man har miljöcertifieringar och dylikt så bör man ha något som minimerar riskerna för människorättskränkningar, säger Mikael Sandberg.

Swedwatch riktade liknande kritik mot SOK:s sponsorer inför OS i ryska Sotji i vintras, vilket ledde till att huvudsponsorerna Vattenfall, Nordea och ATG gick samman och riktade gemensam kritik mot IOK:s sätt att välja OS-värdland.

LÄS OCKSÅ:

Pär Ullrich

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.