Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Event/sponsring

SOK tar upp kraven med IOK

Publicerad: 29 Januari 2014, 08:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:50

Efter mötet i går – SOK tar sponsorernas krav om mänskliga rättigheter till IOK.


Ämnen i artikeln:

OS

Sveriges olympiska kommittés träffade på tisdagen huvudsponsorerna Nordea, Vattenfall och ATG för att diskutera kränkningar av mänskliga rättigheter i Ryssland inför OS i Sotji.

Mötet resulterade i ett gemensamt uttalande där parterna tar avstånd från händelserna i Ryssland:

Tillsammans tar vi skarpt avstånd från lagar som bryter mot mänskliga rättigheter, innebär diskriminering eller banar väg för trakasserier och därmed också kastar sin skugga över OS”.

SOK-sponsorerna vill att IOK inför tydliga riktlinjer om mänskliga rättigheter vid val av OS-värd, något som SOK nu kommer ta vidare till IOK.

Vi är överens om att det behövs preciserade krav på blivande OS-värdar också när det gäller etik och mänskliga rättigheter, sociala hänsyn och ekonomiskt ansvarstagande. Med tydliga krav ökar möjligheten att följa upp genomförandet och utvärdera de långsiktiga konsekvenserna. SOK kommer att ta den frågan vidare i sin dialog med IOK", skriver parterna i ett gemensamt uttalande efter mötet.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

OS

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.