Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

Så fick London OS 2012

Publicerad: 16 september 2010, 07:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:39

Om man inte har den bästa lösningen på kundens problem, får man hitta på ett nytt problem. Det är OS 2012-marknadschefen David Maglianos viktigaste tips till eventsäljarna.


Eller i alla fall det näst viktigaste.

– Det allra bästa sättet att vinna en pitch är att ha Nelson Mandela på sin sida, sa David Magliano till åhörarna på Eventdagarna i Göteborg igår.

Det hade han när han ansvarade för presentationen för IOK-ledamöterna när London ansökte om, och fick, London-OS 2012.

45 minuter hade han på sig att övertyga ledamöterna i Singapore 2005.

Till skillnad från konkurrenter som New York, Rio och favorittippade Paris valde London inte att lyfta fram berömda platser och stadens styrkor som värdland i sin presentation. För det skulle inte ha gett dem spelen.

– Vi omformulerade beslutet. Istället för att be IOK att välja vilken stad som kan arrangera OS bäst, alltså Paris, bad vi dem besluta vilken stad som betyder mest för den olympiska rörelsen, sa David Magliano.

Budskapet i Londons presentation var att IOK:s problem inte är att välja rätt stad. Problemet är att locka fler unga till sport, för att säkerställa spelens framtid. Och London, ”en magnet för unga människor världen över”, är staden som kan göra det bäst.

– Vårt argument var att London gillas av unga, det är en stad som många ungdomar vill åka till, studera eller jobba i, sa David Magliano.

Medan övriga länders presentationsfilmer visade vackra flygbilder över kända landmärken, visade London upp barn från olika delar av världen, som inspireras av Londonspelen 2012 till att själva bli idrottare.

I filmen medverkade en pojke i Afrika, en flicka i Ryssland och en pojke i Sydamerika. Noga utvalda för att passa IOK-ledamöternas bakgrund och sympatier.

– Röstningen är lika geopolitisk som Eurovision. Genom en sydamerikans pojke ville vi vinna de ledamöter som röstade på Rio och Madrid i de första omgångarna.

Och om inte det skulle hjälpa passade man i presentationen på att subtilt påminna om hur London två gånger tidigare har räddat OS ur svåra knipor. 1908 när Vesuvius utbrott hindrade spelen i Rom och efter kriget 1948 när ingen ville arrangera de dyra spelen.

– London har arrangerat OS två gånger tidigare, utan att ansök om spelen. Genom att påminna om det sa vi indirekt till IOK att det är dags att betala tillbaka, sa David Magliano.

Efter OS-ansökan hoppas han av London-OS, ”för att låta någon annan uppfylla mina löften”. Nu jobbar han med att försöka på fotbolls-VM till England 2018.

Och då är strategin mer traditionell.

– När det gäller fotboll har England den infrastruktur som krävs, säger han.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev