Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

Per Schlingmann: "DJ-battle spelar en nyckelroll i romanen"

Publicerad: 2 juni 2017, 12:37
Uppdaterad: 2 juni 2017, 12:43

"Jag skrev det första kapitel på tåget mellan Stockholm och Göteborg, och det första som hände var aha-upplevelsen att det bara är min egen fantasi som sätter gränserna", säger Per Schlingmann om att skriva skönlitterärt. Foto: Foto: Anna-Lena Ahlström/Piratförlaget

I Per Schlingmanns första roman "I maktens öga" som utspelar sig under Almedalsveckan, skildras maktkampen mellan två ministrar, smutsiga utspel och spelet med – och mot – medierna.


Ämnen i artikeln:

DJ-battlePer SchlingmannAlmedalsveckan

När Per Schlingmann, författare, föreläsare och rådgivare, bestämde sig för att skriva sin första skönlitterära bok valde han att låta händelseförloppet utspela sig under politikerveckan i Almedalen.

Han ville skriva om maktutövning, om spelet under politikens välpolerade yta, och då blev Almedalen särskilt intressant som miljö.

– Trots att vi idag till stora delar lever i ett transparent samhälle, är det inte så många som känner till just om hur makten egentligen utövas, och vad som faktiskt pågår bakom fasaderna. Almedalsveckan är romantiserad av många, men är faktiskt svår ur ett makthavareperspektiv. Hela den politiska, mediala och ekonomiska makten är samlad på samma, relativt lilla yta, och det blir svårare att styra vilka budskap man sänder ut, säger han till Dagens Media.

Per Schlingmann driver idag kommunikationsbyrån Per Schlingmann PR, men har lång erfarenhet av politik och näringsliv, bland annat som partisekreterare i Moderaterna. Särskilt känd har han gjort sig för att ha spelat en central roll i Moderaternas förnyelseprocess.

I den nya romanen "I maktens öga", som Per Schlingmann jobbat på i två år och som kom ut i bokhandeln för ett par dagar sedan, får läsaren följa maktkampen mellan två ministrar, smutsiga utspel och spelet med – och mot – medierna.

– I slutfasen av arbetet, i samband med att Trump blev vald till president och debatten kring fake news och filterbubblor expolderade, anpassade jag berättelsen lite till hur makthavare allt mer vänder sig direkt till människor via egna kanaler och försöker runda medierna, säger han och fortsätter:

– Jag läste nyligen en intervju med manusförfattarna till House of Cards, som sade en intressant sak: idag har verkligheten blivit så skruvad att den blir svår att överträffa med dikten. Även där kommer Trump in – en miljardär känd från en dokusåpa som vinner det amerikanska presidentvalet.

En av de avgörande scenerna i Per Schlingmanns bok utspelar sig under DJ-battle, Almedalsveckans största event som arrangeras av Dagens Media.

– I och med att det här är en spänningsroman vill jag ju inte avslöja för mycket, men DJ-battle spelar definitivt en nyckelroll i historien, den får en vändning där. DJ-battle har ju blivit en symbol för att politiken också har ett stort underhållningsvärde, det är där politiker kan visa att de har lite distans till sig själva. Jag var faktiskt med på DJ-battle första gången, vi vann och jag och Filippa Reinfeldt fick hålla i pokalen.

Varför valde du att förlägga nyckelscenen till just DJ-battle?

– Det är en intressant miljö. Battlet äger rum sent på kvällen, det är trångt, där finns massvis av människor, högt uppsatta politiker och journalister, och dessutom är berusningsmedel inblande.

Var det självklart att det var en spänningsroman du skulle skriva?

– Jag hade såklart kunnat skriva den i ett annat format, men det blev ganska naturligt så. Det är ju inte en klassisk kriminalroman i det avseendet att det handlar om en anklagad och polisen, det är snarare makthavare och media. Jag ville skildra vad som händer med personerna som jobbar i medierna när de sätts under hård press – vad tar de för beslut och varför?

Vad är skillnaden med att skriva faktaböcker och skönlitteratur?

– Det är en väldigt stor skillnad. Jag skrev det första kapitel på tåget mellan Stockholm och Göteborg, och det första som hände var aha-upplevelsen att det bara är min egen fantasi som sätter gränserna. Jag har ju levt hela mitt yrkesliv i verkligheten, och här insåg jag plötsligt att även om miljöerna är autentiska, kan jag ändra allt annat. Det var en fantastisk värld som öppnade sig. Samtidigt var det otroligt mycket tuffare att redigera än vad det varit när jag skrivit faktaböcker. Om man ändrar någonting, exempelvis något som hänt en karaktär, får det konsekvenser under hela historien.

Kommer du att skriva fler romaner framåt?

– Den här boken kom ju ut i bokhandeln för bara två dagar sedan och har ännu inte haft recensiondatum. Men för mig kommer det att handla om läsarnas reaktioner – om jag känner att de får en härlig läsupplevelse kommer jag absolut att skriva mer, både skönlitterärt och i den facklitterära formen. Faller det riktigt väl ut kommer jag att fortsätta jobba med framtids- och kommunikationsfrågor, men också se till att lägga tid på att skriva mer fiktivt.

Till sist – kommer du på DJ-battle i sommar?

– Det tror jag säker att jag kommer, jag har varit där i princip varje år sedan starten. Det är ett fantastiskt roligt arrangemang. Det har som sagt blivit lite som en symbol som delar människor, antingen gillar man det eller så gillar man det inte. Själv tycker jag att det är härligt att politikerna får visa upp den lite mer avslappnade, personliga sidan av sig själva.

Här kan du säkra din plats på Dagens Medias DJ-battle.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News