Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

"OS-sponsorerna duckar ansvar"

Publicerad: 9 januari 2014, 07:12
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:52

De svenska OS-sponsorerna tar inte sitt ansvar för OS-värden Rysslands kränkningar mot mänskliga rättigheter, enligt en debattartikel i DN.


Debattinlägget är skrivet av Swedwatch tillsammans med LO-TCO biståndsnämnd, RFSU och RFSL. De hävdar att varken Sveriges olympiska kommitté, SOK, eller huvuvdsponsorerna ATG, Nordea och Vattenfall, tar sitt ansvar när OS leder till "negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter".

Swedwatch har granskat dokumenten som används när en värdstad för OS utses, och hävdar att inga hänsyn till värderingar kring mänskliga rättigheter tas, varken inför beslutet eller i analysen efter spelen.

"IOK ställer inte några krav på värdlandets regering eller på staden spelen ska hållas i gällande skydd av mänskliga rättigheter", skriver organisationerna och menar att konsekvensen blir att den ryska regeringen kan fortsätta att kränka sina medborgares mänskliga rättigheter, samtidigt som man är värd för OS.

De svenska huvudsponsorerna får kritik för att de, trots IOK:s släpphänta hållning, fortsätter att bidra med pengar till den olympiska rörelsen.

"Det är en utveckling som går på tvärs med trenden att svenska företag tar ett allt större ansvar för människorättsproblem i sin verksamhet", skriver de.

Nu efterlyser organisationerna en människorättspolicy som komplement till de olympiska stadgarna, med hänvisningar till FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

 

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev