Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Event/sponsring

Öppet brev till Akademibokhandeln: "Rullar ut röda mattan för hat"

Publicerad: 1 December 2016, 09:25
Uppdaterad: 1 December 2016, 09:41

Författarförbundet, Journalistförbundet och Svenska PEN i öppet brev till Akademibokhandeln efter att bokkedjan valt att ställa in en författarträff med Gellert Tamas.


Ämnen i artikeln:

Akademibokhandeln

Kritik har väckts efter att Akademibokhandeln ställt in en författarträff med Gellert Tamas. Enligt Akademibokhandeln ställde de in träffen av säkerhetsskäl och föreslog istället att träffen skulle ske efter stängning.

Aftonbladets Åsa Linderborg var en av de som kritiserade beslutet som hon menar bidrar till just den tystnadskultur som Gellert Tamas skriver om.

I ett pressmeddelande har Akademibokhandel slagit ifrån sig kritiken.

Nu går Författarförbundet, Journalistförbundet och Svenska PEN samman i ett öppet brev under rubriken "Akademibokhandeln rullar ut röda mattan för hot och hat".

De menar att Akademibokhandelns agerande bekräftar just det som Gellert Tamas skriver om i sin bok, att "hot och hat alltmer bestämmer ramarna för samhällsdebatten."

De fortsätter:

"Vi tror inte att Akademibokhandelns ledning riktigt insett det principiellt avgörande och djupt oroande i sitt agerande. Detta handlar om mycket mer än Tamas bok."

I det öppna brevet pekar de på siffror från Myndigheten för Kulturanalys som visar hur en hot- och hatkultur har vuxit fram i Sverige de senaste tio åren. 35 procent av alla författare och konstnärer har hotats för sina verk. 30 procent av alla journalister uppger i andra undersökningar att hot idag är en del av deras arbetsvardag.

"Det är uppenbart vad syftet med dessa hot är: att tysta röster och hindra åsikter att framföras med hot om våld. Vi har sett vad detta leder till i olika länder där självcensuren ligger som ett lock över en fri samhällsdebatt. Det började även då med hot som tilläts eskalera och bli en maktfaktor; vid en osynlig punkt hade samhällsdebatten förändrats och demokratin blivit en parodi på sig själv."

I och med Akademibokhandelns agerande menar de att bokhandeln "rullat ut röda mattan" för hat- och hotkulturen.

"Hatkulturen fick just ett stort hjälpande handtag av Sveriges största bokhandelskedja.".

Avslutningsvis uppmanar de Akademibokhandeln att ordna offentliga samtal med författare som skriver om hur hotet ser ut, eftersom att de som Sveriges största bokhandelskedja har ett ansvar för utvecklingen.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Akademibokhandeln

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.