Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

ÖP:s chefredaktör om granskningen: ”Ansatta från både politiker och fans”

Publicerad: 29 augusti 2019, 12:00

Hans Lindeberg, chefredaktör Östersunds-Posten.

Östersunds-Postens granskning av fotbollslaget ÖFK, Östersundshem och Daniel Kindberg gjorde ÖP till Årets redaktion. Tidningens chefredaktör Hans Lindeberg kommer till Mediedagen för att berätta hur det är att granska stadens stolthet.


Ämnen i artikeln:

MediedagenMittmedia

Östersund-Postens granskning av det hyllade lokala fotbollslaget ÖFK har pågått sedan år 2014. Att bedriva en granskning under så många år har varit både inspirerande och tungt, berättar tidningens chefredaktör Hans Lindeberg:

– Linda Hedenljung gjorde det första grävet kring markaffären år 2014 och sedan dess har vi blivit hårt kritiserade och misstänkliggjorda. Men när det startades en  brottsutredning och Daniel Kindberg anhölls gick det in i en annan fas, säger Hans Lindeberg till Dagens Media och fortsätter:

– Det har varit ett krävande jobb men det har skapat stort engagemang på redaktionen.

 Hans Lindeberg menar att anhållan chockerade hela länet.

– Det var en chock för Östersund och Jämtland när han (Daniel Kindberg, reds. amn.) anhölls och det stod klart att det pågick en polisutredning och att det handlade om grova ekobrott. Vi gick in i en fas där vi kunde arbeta med mer traditionell journalistik kring brottmål. Granskningen fick en annan karaktär då.

Redaktionen har blivit ansatt från flera håll till följd av granskningen.

– Vi har blivit väldigt hårt ansatta, på ett delvis respektlöst sätt. En sak jag kommer att prata om är hur skrämmande det är att se hur låg tilltron blir till en journalistisk arbetsmetod när något som detta händer. Fans, politiker, Östersundhems ledning har ansatt oss. 

I staden har det funnits en känsla av ”rör inte vårt fotbollslag”, menar Hans Lindeberg.

– Vi ska alltid kunna kritiseras för det vi gör, det är ingen tvekan om det, om vi har fel eller vinklar fel. Men här har det handlat om själva grunden för vårt arbete.

Vad är grunden för ert arbete?

– Konsekvent neutral journalistik. Det är inget konstigt att ställa frågor och vi har delvis förhindrats att göra det. Vårt uppdrag är faktiskt att ställa frågor som är relevanta.

En person som betytt mycket för redaktions granskning är ÖP:s grävreporter Linda Hedenljung.

- Linda kommer tyvärr inte att kunna vara med på Mediedagen, eftersom det krockar med förhör i tingsrätten med de tilltalande. Hon har betytt otroligt mycket för vårt innehåll och för redaktionens arbete. På redaktionen har hon varit som en stöttepelare när flera reportrar har varit inblandade. Hon besitter en enorm kunskap och förmåga att strukturera stora material. 

Mediedagen

Arrangör: Dagens Media

Datum: 19 sept

Tid: ​08:30 - 16.30

Var: Münchenbryggeriet, Stockholm

Målgrupp: Konferensen riktar sig till publicister och marknadsförare.

Säkra din plats till Mediedagen här.

 

Axel Duberg

Reporter

Ämnen i artikeln:

MediedagenMittmedia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev