Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Event/sponsring

”Okunskapen om kristendomen är monumental”

Publicerad: 23 September 2011, 10:13
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:57

Journalisten Lars Adaktusson går till hård attack mot svenska medier. ”Det finns fördomar och okunskap om kristendomen och det är tragiskt”, säger han.


Ämnen i artikeln:

BokmässanLars Adaktusson

Svenska medier vet ingenting om religion i allmänhet och kristendom i synnerhet. Det sa journalisten Lars Adakutsson i en diskussion som Svenska Kyrkan arrangerade på Bokmässan på fredagen.

– Det är illa nog, men det värsta är att man koketterar med sin okunskap. Man skrattar bort att man inte är insatt. Alla som varit inne och jobbat på en redaktion vet att okunskapen är monumental, sa Lars Adakutsson.

Religionen får allt större plats och inflytande i världen, menar han. Därför gör likgiltigheten inför religioner de svenska medierna ”ointressanta”, enligt journalisten, som tidigare i veckan pekades ut som en tänkbar ersättare till Kristdemokraternas Göran Hägglund.

– Det finns dessutom ett enormt intresse för andlighet som medierna inte snappar upp, sa han.

Lars Adaktussons tycker att journalistutbildningarna måste vara tydliga med att kunskapen om kristendomen är lika viktig som till exempel kunskap om politik och samhälle.

– Det är lika viktigt att kunna de olika trossamfunden, vad de har för funktion och vad alla biskopar heter som att veta vad de olika fackförbunden och dess ledare heter, sa han.

På frågan om han ser några tendenser på att religionen skulle tas på större allvar av medierna svarade han:

– Några. Men jag tror att 68-vänsterns syn på kyrkan som en motkraft eller rent av en fiende lever kvar hos den generation av journalister som jag tillhör.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

BokmässanLars Adaktusson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.