Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

Mars-landningen som ska rädda världen

Publicerad: 12 april 2018, 14:01
Uppdaterad: 12 april 2018, 14:01

Bild 1/2  Rymdpionjären och Marsvisionären Bas Lansdorp talar under Next M. Foto: Talitha Cicon.

NEXT M. Bas Lansdorp är affärsmannen som ska ta människan till Mars och samtidigt bli mänsklighetens räddning. "Jorden är vårt rymdskepp – och vi är inte passagerare, vi är rymdskeppets besättning".


Ämnen i artikeln:

Next M

En av de tio huvudtalarna under årets Next M var den omtalade holländska entreprenören Bas Lansdorp. Affärsmannen som drömmer om att människan en dag ska kolonisera Mars.

Den dagen kan bara vara 14 år bort. Från scenen under Next M:s första dag berättade Bas Lansdorp bland annat om bakgrunden till projektet.

– Det kommer att förändra världen mer än vad vi kan tro. Det kommer inspirera barn till att vilja bli vetenskapsmän, ingenjörer och astronauter. Det kommer inspirera vuxna till att vilja starta nya företag, säger företaget Mars Ones vd Bas Lansdorp och fortsätter:

– Det kommer föra människor närmare varandra. Det händer mycket i världen nu och det här är en stor anledning till att försöka föra oss närmare varandra. Det tror jag att ett sådant här stort projekt kan göra.

Förutom att hans Mars-landning kommer att föra människor närmare varandra, tror han att det också kommer förändra både mänskligheten och världen med målet att rädda världen.

– Det kommer förändra oss, och det allra viktigaste: det kommer förändra världen, genom att det kommer att visa att det inte finns en plan B. Vi kan endast överleva om vi tar hand om vår egen planet, och det är plan A enligt mig.

– Jorden är vårt rymdskepp. Vi är inte passagerare, vi är besättningen. Jag tycker att det inte finns ett bättre alternativ än att kolonisera Mars för att få människor att förstå det.

Men frågan är varför inte Nasa har gjort det än? Och hur kan ett litet företag som Bas Lansdorps göra något som Nasa inte lyckats med? Han har ett enkelt svar på den frågan. 

– Nasa skulle kunna göra det vi vill göra. De vet hur man tar saker till Mars, och hur man landar på Mars. De skulle kunna använda exakt den tekniken för att ta en människa dit. Nasa vet till och med hur man får en människa att överleva där.

Men enligt Bas Lansdorp finns det en sak som saknas i Nasas pussel för att lyckas: det återvändande uppdraget.

– Ingen vet hur de tar en människa från Mars tillbaka till jorden. Vi har en väldigt enkel lösning på det: människan stannar på Mars.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Next M

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev