Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

"Man får en grym överblick över vad som är på gång"

Publicerad: 14 juni 2016, 07:38
Uppdaterad: 14 juni 2016, 08:30

CANNES LIONS 2016. Hallå där Pia Grahn, mångårig Cannes Lions-besökare, vilka är dina bästa tips inför nästa veckas reklamfestival?


Ämnen i artikeln:

Cannes Lions

– Man får sova ordentligt och ­tanka på med energi innan man åker dit. Väl på plats gäller det att ta vara på tiden. Det blir långa dagar med ­seminarier och prisutdelningar, och sena kvällar med mycket nät­verkande. Det är intensivt.

Har du några fler tips?

–  För mig är Cannes inspiration och utbildning, men det blir lite korvstoppning med alla seminarier. Ett tips för att komma ihåg bättre är att ta bilder eller anteckna lite.

– Det är mycket byråer och produktionsfolk på plats, men jag saknar ­tyvärr de svenska annonsörerna. De borde ta sig dit. De stora internationella är alltid där.

– Sen rekommenderar jag starkt att bo på gångavstånd till palatset, det är omöjligt att få tag i en taxi under veckan.

Vad får man inte missa?

–  Passa på att gå på många seminarier, och jag brukar själv gå på alla prisutdelningar. Man får en grym överblick över vad som hänt och vad som är på gång i kommunikationsbranschen.

– Sedan bör man äta åtminstone en middag på Bâoli. Alla är där, och de har världens godaste sushi.

Vilket är ditt bästa Cannes Lions-minne?

– Jag har varit där ungefär femton gånger, först som journalist, sedan som vd för Reklamförbundet, och ­efter det som byråmänniska. År 2012 satt jag i juryn och bedömde jobb. Det var mitt bästa år och nog den bästa skola jag gått i.

– De första åren var det glest i köerna­ till seminarierna. Nu är det nästan omöjligt att komma in. När jag började åka till Cannes fanns det väldigt få kategorier, nu finns det hur många som helst. Cannes Lions har blivit väldigt kommersiellt och stort, både på gott och ont. Jag hoppas att det inte fortsätter expandera alltför mycket i framtiden.

 

 

HÄR ÄR PIA GRAHNS 5 MÅSTEN UNDER CANNES LIONS:

 

1. Prisutdelningarna

Gå på alla prisutdelningar. Okej, de kräver några timmar­ varje kväll, och dessutom måste man köa ett bra tag innan. Men de är så värdefulla. Man ser alla belönade jobb, man ser trender, man blir inspirerad och man får en grym överblick.

 

2. Rätt mingel

Carltons terrass är ett måste. Här samlas alla, vill man nätverka så är detta bästa stället.

 

3. Seminarierna

Missa inte dem. Cannes Lions har jobbat målmedvetet­ för att få en så högklassig seminarie­vecka som möjligt och allt fler kända personer deltar. Här har jag själv lyssnat på allt från Mark Zuckerberg till Bono. I år ska bland andra Will Smith, Gwyneth Paltrow och Anna Wintour stå på scen.

 

4. Le Goeland

Le Goeland är strand­restaurangen där de flesta svenskar hänger och det är även där som Komm och Dagens Media  arrangerar svenskmingel på måndag kl 16.00.

 

5. Juan Señor

Den fantastiska ­programledaren som leder alla prisutdelningar. Han kan de flesta språk och för något år sedan övertygade jag honom att säga ”Jag älskar Sverige” efter varje svenskt lejon, vilket han även gjorde.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Cannes Lions

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev