fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

Gotland rustar för Almedalen 2021

Publicerad: 29 juni 2020, 13:03

Almedalen är inställt i år på grund av coronapandemin.

Foto: Janne Næss

Almedalsveckan rullar på. På nätet. Ett tjog aktörer håller debatten vid liv. Nästa år är det på riktigt igen. ”Mycket beror på ekonomin nästa år, kanske blir det lite enklare”, tror projektledaren Mia Stuhre.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenCoronaviruset

LH

Leif Holmkvist


Fantomsmärtorna efter den inställda Almedalsveckan är påtagliga på många håll: Både SVT och SR intervjuar partiledarna på ”partiets dag” som om inget hänt i Visby. 

Men i Almedalen händer det saker: Östsvenska Handelskammaren låter sig inte hindras av futtigheter som en inställd politikervecka, utan kör i dag och i morgon på Facebook med fyra delegater på plats i Almedalen.

Där genomförde i går Sverigedemokraterna på Gotland sin dag genom att bjuda hundratalet intresserade på korv, kaffe, bullar och propaganda.

Ytterligare ett 20-tal aktörer håller digital Almedalsvecka, oftast på Facebook. Elmiadalen i Jönköping är det mest ambitiösa försöket med flest medverkande.

Boinstitutet, ABF, Institutet för lokal demokrati, Altitude Meetings, Stiftelsen Tryggare Sverige och Aktuell hållbarhet är några av övriga aktörer som debatterar på nätet där ingen corona stör diskussionen.

På Gotland diskuteras politikerveckans framtid. Gotlands Besöksnäring AB har gjort en framstöt för att ta över hela arrangemanget, men politikerna på ön behåller greppet om den populära politikerveckan.

Resumé kunde den 2 juni avslöja att rikspartierna ville halvera veckan och placera två partier varje dag. Men huvudarrangörsgruppen, de politiska partierna på Gotland, beslöt den 12 juni att inte göra några ändringar de kommande två åren.

Ändringar av Almedalsveckan ska ske i samförstånd med regionstyrelsen på Gotland. Endast om båda parter, regionen och arrangörerna, är överens kan arrangemanget ändras.

Regionstyrelsen tog den 17 juni det udda beslutet att förvaltningen ska göra en konsekvensanalys av beslutet att inte ändra något. I normala fall görs analyser när något ska förändras, inte när det ska fortlöpa.

Analysen ska redovisas den 30 september.

Projektledaren Mia Stuhre tycker det är klokt att inte ta förhastade beslut:

– Huvudansvarsgruppen är positiva till förändringar, men vill köra på som tidigare nästa år och valåret 2022. Det stora frågetecknet inför nästa år är hur det står till med landets ekonomi. Kanske kan det leda till att det blir en återgång till lite enklare arrangemang.

LÄS ÄVEN:
Arrangörer riskerar att snuvas på återbetalning
Almedalen ställs in: Så påverkas mediehusen 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev