Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

"Före Zlatan, med Zlatan och efter Zlatan"

Publicerad: 11 juni 2016, 12:00
Uppdaterad: 12 juni 2016, 15:37

LÖRDAGSINTERVJUN. Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Fotbollförbundet, laddar upp i Paris.


Håkan Sjöstrand står på svenska ambassaden i Paris när Dagens Media ringer. Han är där med Svenska Fotbollförbundet, Volvo och flera andra av samarbetspartners, på ett försenat nationaldagsfirande.

– Det har ju regnat väldigt häftigt, så vi fick skjuta upp firandet en del, berättar Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Vad har du tagit med dig till fotbollförbundet, från din roll som marknadschef på ICA?

– Det finns många likheter. Ica är en rörelse precis som Fotbollförbundet, säger han och fortsätter:

– ICA består av Ica-handlare, och Fotbollförbundet har sina distrikt och föreningar ute i landet. Från centralt håll gäller det att stödja och skapa värde genom dialog och förankring. Sen tar jag med mig mycket erfarenhet från den kommersiella sidan, om hur man kan jobba med fotbollen som varumärke.

Finns det några begränsningar i vilka reklamsamarbeten man får ha som spelare i landslaget?

– Nej, inte principiellt. Det är många som vill associeras med fotboll, men vi har alltid en dialog kring samarbeten. Det gäller att approach och tilltal är rätt.

Kommer du själv att kunna njuta något av Fotboll-EM i sommar?

– Det är mycket anspänning kopplat till matcherna, så det blir inte mycket njutning på det sättet.

– Många menar att Sverige har hamnat i en katastrofgrupp, men jag väljer att se det som en öppen grupp. Det finns de som tycker att man ska vara realistisk och så vidare, men det håller jag inte med om. Man ska drömma och våga hoppas.

Hur ser chanserna ut för Sverige?

­– Det blir tufft i ett första steg, men det gäller att fokusera på att ta sig vidare. Förhoppningsvis är vi kvar till mitten av juli.

– Man måste ha drömmar och man måste ha tro. Jag lever mitt i gruppen, och här finns mycket tro. Kvaldelen var inte spikrak, men vi fick till det bra mot Danmark. Känslan är bra. Det som krävs nu är att vi presterar på högsta nivå. Ingenting är omöjligt och allt handlar om genomförande, oavsett om du står i omklädningsrummet inför en match eller om lägger planer för varumärket Ica. Man måste leverera. På Sveriges öppningsmatch med Irland på måndag hoppas jag det smäller till.

Zlatan gör sannolikt sitt sista EM. Vad betyder han för svensk fotboll?

– Vi pratar inte om att han ska sluta. Fokus ligger på nuet, och det vi har framför oss. Men med det sagt, så har han betytt oerhört mycket för Sverige som nation.

– Man kan dela upp tiden i epoker: före Zlatan, med Zlatan och efter Zlatan. Vi är ju i hans hemstad nu, och alla har verkligen tagit honom till sig. Hans påverkan sträcker sig långt utöver fotbollen. Hela hans resa ger hopp och självförtroende till många. Tidigare var Volvo och Abba vad folk främst associerade till Sverige utomlands. Nu är det Zlatan.

Vad ska du göra till helgen?

– I kväll är det ju öppningsmatch mellan Frankrike och Rumänien, sen blir det mycket möten och konferenser. Men helgen går framförallt åt till förberedelser inför matchen på måndag.

 

Här är Håkan Sjöstrands bästa fotbolls-låtar:

 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev