Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

Folksam hotar dra sig ur svensk fotboll

Publicerad: 29 april 2016, 05:15
Uppdaterad: 28 april 2016, 15:16

Efter den senaste tidens bråk på de allsvenska arenorna hotar Folksam nu att överge svensk fotboll efter snart 60 år som sponsor. "Det här är fruktansvärt allvarligt", säger Folksams chef för idrott, Lars-Inge Svensson.

Ämnen i artikeln:

Folksam

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se


Folksam är partner till Svenska fotbollförbundet, partner till Svensk elitfotboll och ingår i nätverk i flera allsvenska fotbollsklubbar. Nio av tio idrottare är försäkrade hos Folksam.

Den sjätte april, samma vecka som Allsvenskan i fotboll hade premiär publicerade Aftonbladet en debattartikel skriven av Jens Henriksson, vd och koncernchef Folksam och Lars-Inge Svensson, chef Folksam idrott med rubriken "Dags att ta ansvar nu".

I artikeln skriver man att "Folksams vision är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Den visionen stämmer väl överens med den klassiska bilden av familjer som låter sig underhållas och drömma. Men den stämmer inte överens med missnöjda supportrars kvartssamtal med tränare som inte gör som supportrarna vill eller med knallskott som kastas in i tunnelbanevagnar fyllda med människor. Inte heller med att överförfriskade män står i klungor och skriker könsord".

Redan på 50-talet syntes Folksams reklamskyltar på Råsunda, AIK:s förra hemmaarena. Nu är situationen, med läktarbråk och stökigheter kring matcherna, allvarlig. Efter bara sex spelade omgångar har två stora läktarskandaler inträffat. Den första skedde i Stockholmsderbyt mellan Djurgården och Hammarby där en journalist från Fotbollskanalen.se blev misshandlad av en supporter.

Igår kom nästa skandal i matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF. En supporter kastade in ett knallskott mot Malmös spelare Tobias Sana, som reagerade med att rycka upp en hörnflagga och kasta upp den mot Göteborgs hemmaklack. Matchen var tvungen att avbrytas eftersom att huvuddomare Jonas Eriksson inte längre kunde säkerställa spelarnas säkerhet.

Nu är situationen så illa att Folksam efter nästan 70 år som sponsor till svensk fotboll, funderar på att avsluta sitt samarbete med Svenska fotbollförbundet efter denna säsong.

– Det här är fruktansvärt allvarligt det som har inträffat. Vår vision på Folksam är att människor ska känna sig trygga i ett hållbart samhälle. De här två händelserna stärker inte direkt det beslut vi ska ta efter den här säsongen, om vi ska fortsätta stödja de Allsvenska klubbarna. Vi kommer följa den här säsongen noga och göra en samlad bedömning, säger Lars-Inge Svensson, chef Folksam idrott till Dagens Media och fortsätter:

– En vinkel på detta som vi inte nämner i vår artikel i Aftonbladet är arbetsmiljöfrågor. Spelare och journalisters rätt att utföra sitt arbete. Det är ett allvarligt perspektiv.

Enligt Aftonbladet går Folksams nuvarande avtal med Svenska fotbollförbundet ut 2020. Avtalen med Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef) och de allsvenska klubbarna är på kortare. Den totala summan för avtalen är över tio miljoner kronor per år.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev