Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Event/sponsring

Design Passion blåste MEC

Publicerad: 2 September 2009, 13:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:15

Arkitektutställningen Design Passion har skulder på knappt 9 miljoner kronor och har krävts i konkurs av två leverantörer. Mediebyrån Mediaedge CIA är en av företagen som lurats.


Den 18 april slog Design Passion upp sina portar i 2.500 kvadratmeter stora lokaler vid Stureplan i Stockholm.

Arkitekter och designers hade då bjudits in för att bygga upp ett 30-tal olika rum i utställningens lokaler. Sedan kunde allmänheten besöka utställningen och därefter skulle produkterna auktioneras ut. Bakom projektet stod Sköna Hems före detta chefredaktör Lotti Ander, hennes make Peter Fahlberg, Sophie Wachtmeister, tidigare sponsringschef på TV3, samt hennes man.

Storföretag som Bredbandsbolaget och Electrolux gick in som sponsorer.

Men företaget bakom Design Passion dras med miljonskulder, betalningsanmärkningar, samt två konkursansökningar från leverantörer som anser att de snuvats på pengar.

Mellan mitten av juni och mitten av augusti drog företaget på sig åtta ansökningar om betalningsföreläggande, på sammanlagt drygt en halv miljon kronor.

Design Passion valde då att söka företagsrekonstruktion.

Enligt rekonstruktören Mikael Klerbro uppgår Design Passions totala skulder till 8,7 miljoner kronor. Då ingår även skadeståndskrav från ett antal leverantörer och tidigare medarbetare.

Design Passion AB har enligt det senaste bokslutet  för 2008 tillgångar på strax över 1,5 miljoner kronor.

Bland de aktörer som har fodringar på Design Passion finns både små och stora företag inom it, media och snickeri. För de mindre får de uteblivna betalningarna stora konsekvenser.

Ett av dem är Elbolaget i Tyresö. Dess vd Jonas Görtz berättar att han först anlitades av en annan leverantör för ett mindre jobb på Design Passion.

– Sedan träffade jag Lotti Ander och hon beställde mycket mer, det är ju en stor mässa, säger han.

Han fakturerade drygt 225.000 kronor för jobben.

– Men när det skulle betalas hade hon inga pengar. Hon erbjöd mig en avbetalningsplan men de slutade att betala efter en gång.

Förra året omsatte Elbolaget i Tyresö 13 miljoner kronor.

– I dagens läge är 225.000 jättemycket pengar. Man blir bedrövad, säger Johan Görtz.

Flera källor berättar om hur Design Passions representanter upprepade gånger har gett olika besked till varför man inte betalat leverantörsfakturor. De ekonomiska problemen skylls inte sällan på andra leverantörer.

Några vittnar om att de försökt varna Design Passions ledning för att det saknas kapital. Men projektet har drivits vidare, och nu ser det ut som om leverantörerna får ta smällen. 

Men efter ett möte i måndags har flera av dem beslutat sig för att inte ge upp. Rekonstruktionen ska bestridas.

– Det stämmer att en fordringsägare, med stöd av ett antal fullmakter, har begärt att rekonstruktionen ska upphöra, bekräftar rekonstruktören Mikael Klerbro.

Hur ställer sig Design Passion till det?

– Ja, deras önskemål är att rekonstruktionen ska fortsätta.

Två av företagen har också begärt Design Passion i konkurs vid Stockholms Tingsrätt.

Mediebyrån MEC hjälpte Design Passion med mediestrategi.

– Vi jobbade med dem under fyra-fem månaders tid, säger vd:n Daniel Collin.

Har ni fått betalt?

– Inte i paritet med det jobb vi gjort. Vi har fortfarande en faktura som inte är betald, på 30.000 kronor. Vi har lagt ett antal timmar som vi inte fått betalt för men det är inga jättesummor. Det är dock tråkigt att så många drabbats, säger Daniel Collin.

I dagarna skickade Sophie Wachtmeister och hennes man ett fax till Bolagsverket, där de begärde utträde ur Design Passion.

På torsdag ska rekonstruktionsärendet upp i tingsrätten. En av dem som kommer att vara där är Johan Görtz.

– Jag går inte med på det. Det är läskigt att man kan gå fri och göra sådana här grejer för att vinna tid. Till slut tröttnar ju folk. Det är skrämmande, fortsätter Johan Görtz.

Dagensmedia.se har sökt Lotti Ander, Peter Fahlberg och Sophie Wachtmeister.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.