Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Event/sponsring

Bamse ger miljonregn – världens lönsammaste björn?

Publicerad: 24 mars 2015, 09:13
Uppdaterad: 14 april 2016, 06:46

Bamses lyskraft ger miljonregn. Här är Bamseförlagets rekordvinst.


Ämnen i artikeln:

Bamseförlaget

Bamse, världens starkaste björn, tog under förra året klivet till bioduken. Den 17 januari var det premiär för ”Bamse och tjuvstaden”, filmen där Bamses farmor rövas bort i ett försök att strypa tillgången på Bamses dunderhonung.

I november släpptes filmen på DVD.

Bamseförlagets färska bokslut, som precis blivit offentligt hos Bolagsverket, visar att Bamses lyskraft är fortsatt stark. Omsättningen ökade marginellt och landade på 13,1 miljoner kronor. Men resultatet efter finansiella poster ökade markant och skrivs till 9,5 miljoner kronor.

Det ger en vinstmarginal på 72,5 procent.

Siffrorna går inte att jämföra med andra tidningsförlag, då Bamseförlaget är en renodlad licensaffär. Bolaget licensierar ut rätten till Bamses varumärke till en rad företag. Exempelvis sköter Egmont utgivningen av tidningen Bamse.

Vd är Ola Andréasson, som var ett år när hans pappa Rune Andréasson skapade Bamse. Han har jobbat i företaget sedan 1983 och berättade 2011 i en intervju med Sydsvenskan att hans pappa på sin dödsbädd gav honom två uppmaningar.

”Ta hand om mamma, och ta hand om företaget”, ska Rune Andréasson ha sagt till sin son.

I dagsläget äger Ola och brodern Dan Andréasson företaget.

– Det är filmen och produkter kring filmen som har hjälpt till. Den sågs av över 330 000 biobesökare, vilket är fantastiskt bra för en svensk tecknad film, säger Ola Andréasson till Dagens Media om den höga vinsten.

Sett till den senaste tioårsperioden är vinsten på 9,5 miljoner kronor rekordhög. Enligt Ola Andréasson är det troligen ett rekord sett till företagets hela historia.

Karaktärerna från Bamses värld syns på allt från tandborstar och blöjor i dagligvaruhandeln till större satsningar som Kolmårdens nya Bamses värld.

”Ett antal nya avtal har färdigställts där några av de större är Bergendahlsgruppen som efter Bamse-blöjan, som sålt långt över förväntan, även tagit fram nya produkter i babysegmentet”, står det i årsredovisningen.

Där framgår även att Bamseförlaget inlett ett ”utökat samarbete med Ica” som förväntas generera ett antal nya avtal. Samtidigt fortsätter befintliga licenstagare i samma, eller utökad, omfattning som tidigare år.

– Vi får frågor varje dag från företag som vill använda Bamse. Det handlar om allt från handmålade krukor till oljetransporter. Vi vill jobba långsiktigt med våra partners och att företagen har en ”bamsig” känsla, att man känner för figurerna och vad de står för.

Vilken typ av företag ratar ni?

– Det är många företag som inte kommer i fråga. Exempelvis finns vi inte på mat, godis eller glass.

Vilka etiska krav ställer ni på företag som vill använda Bamse?

– Vi beskriver ju Bamse som humanist, så vi ser gärna att företagen har humanistiska värderingar.

Bamseförlaget delar ut 6,2 miljoner kronor till aktieägarna. Bamseförlaget ägs sedan 2013 av bolaget Danola AB, som i sin tur kontrolleras av Dan och Ola Andréasson. Danola AB:s utdelning för 2014 är mer modest: 900 000 kronor.

LÄS ÄVEN:

<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 100%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class='embed-container'><iframe src='http://cf.datawrapper.de/crE5H/2/' frameborder='0' allowtransparency='true' allowfullscreen='allowfullscreen' webkitallowfullscreen='webkitallowfullscreen' mozallowfullscreen='mozallowfullscreen' oallowfullscreen='oallowfullscreen' msallowfullscreen='msallowfullscreen'></iframe></div>

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bamseförlaget

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.