Avpixlat och Granskning Sverige portas från Bokmässan

2017-05-04 08:59  
Från Bokmässan 2015. Foto: Niklas Maupoix

Bokmässan tillåter inte att Granskning Sverige och Avpixlat ställer ut. – Man gör en individuell bedömning utifrån varje utställare, säger Bok- och bibliotekmässans vd Maria Källson, till Sveriges Radio.

Det skapade stor debatt när Bok-och bibliotekmässan tidigare valde att låta Nya Tider – en tidning med högerextrema kopplingar – ställa ut på mässan. Bland annat har cirka 200 författare och översättare valt att bojkotta mässan i protest. Även de stora bokförlagen har uttrycks sitt missnöje.

Men nu gör man alltså en annan bedömning och låter inte främlingsfientliga Granskning Sverige och förlaget Runeskrift, som ska driva Avpixlat, ställa ut på mässan.

– Man gör en individuell bedömning utifrån varje utställare som kommer in och efter de här genomlysningarna och också genom att se över helheten på mässan – man måste se till både helheten men också den individuella utställaren – så har vi kommit fram till den bedömningen och den skiljer sig åt i de här tre fallen, säger Maria Källson till Sveriges Radio.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt