lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

EU tar krafttag mot falska nyheter

Publicerad: 13 mars 2018, 07:37
Uppdaterad: 13 mars 2018, 08:13

Bild: Max Pixel

SVT:s vd Hanna Stjärne deltar i EU-kommissionens expertgrupp "High level group on fake news”– som bland annat vill begränsa digitala plattformars möjlgheter att tjäna pengar på desinformation.

Ämnen i artikeln:

Fake newsHanna StjärneSVT

AT


Både globala sociala medier-jättar och svenska mediehus har under den senaste tiden tagit initiativ för att hantera spridningen av desinformation på nätet, en fråga som varit minst sagt i hetluften under det senaste året.

Flertalet rapporter har visat på hur oron över falska nyheter växer, både bland journalister och allmänheten.

I februari kunde Dagens Media berätta att Facebook samarbetar med svenska myndigheter inför valet, bland annat MSB och Valmyndigheten, för att förebygga valpåverkan på externa parter.

– Som ett globalt företag är vi fast beslutna att motverka negativa influenser och säkerställa att vår plattform är en källa för goda demokratiska möjligheter, sade Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden, till Dagens Media vid tillfället.

LÄS MER: "Facebook samarbetar med svenska myndigheter inför valet"

Även EU-kommissionen agerar nu i frågan. I januari tillsatte man expertgruppen "High Level Group on Fake news", med uppdraget att komma med rekommendationer om hur man ska hantera problemen med spridning av falska nyheter.

I gruppen ingår 39 europeiska experter från olika områden: det journalistiska, akademin/forskningen, frivillighetsorganisationer/NGO:s och sociala medier-plattformar såsom Facebook, Google och Twitter.

SVT:s vd Hanna Stjärne deltar som representant för de nordiska public service-bolagen, tillsammans med Noel Curran, EBU:s generaldirektör.

Igår 12 mars släppte man sin rapport.

– Det behövs etiska riktlinjer även för de internationella digitala plattformsföretagen. Medieföretag i Sverige har sedan länge etiska riktlinjer som följs upp öppet och transparent. Något liknande offentligt etiskt regelverk finns inte för de internationella plattformsföretagen och nu har gruppen tagit fram både en stomme till ett regelverk och en process för att sätta det i verket, säger Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.

Trovärdiga nyheter digitalt – en nyckelfråga inför valet

I rapporten som finns att läsa här, presenteras tio principer som en sådan process bör bygga på.

Det handlar bland annat om att de internationella digitala plattformsföretagen ska öka transparensen vad gäller användardata och om hur deras algoritmer fungerar. Det finns också förslag som syftar till att begränsa plattformarnas möjligheter att tjäna pengar på desinformation.

Gruppen anser också att plattformarna bör förbättra synligheten och tillgängligheten av nyheter från avsändare med stor trovärdighet. 

Redan i vår ska processen inledas och om ett år ska det utvärderas om den har gett tillräckligt resultat eller om någon form av reglering behöver införas. 

– I samtalen i gruppen har det varit tydligt att betydelsen av journalistik och av trovärdiga oberoende medier ökar, inte minst i ljuset av spridningen av desinformation på nätet. De påverkanskampanjer som har synts i valrörelserna i flera europeiska länder har också diskuterats och inför valet i Sverige i höst kommer tillgången till trovärdiga nyheter digitalt att vara en nyckelfråga, fortsätter Hanna Stjärne i pressmeddelandet. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev