Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

"Egor": "Jag har inte skrivit Aftonbladet-artikeln"

Publicerad: 6 September 2016, 08:46
Uppdaterad: 6 September 2016, 08:53

Aftonbladet säger sig ha löst mysteriet – men "Egor" nekar.


Det var den 22 augusti som Aftonbladet publicerade en debattext med rubriken "Ge asylsökande och papperslösa rösträtt".

Snart uppstod frågetecken kring vem som stod bakom signaturen Tobias Lagerfeldt.

– Vi har inte lyckats få tag på honom, sade debattredaktören Petter Ovander, när tidningen valde att avpublicera artikeln.

Aftonbladet säger sig kunna koppla texten till Alexander Fridback, som jobbar på Sverigedemokraternas riksdagskansli i Stockholm.

Själv nekar han dock till att ha skrivit texten.

– De skriver att jag kan kopplas till ett mejl som använts i andra sammanhang, säger Alexander Fridback, som också kallar sig "Egor Putilov", och fortsätter: 

– Tycker du inte att det är lite tunt minst sagt? Inte minst därför att de inte presenterar några bevis.

Under pseudonymen Egor Putilov har han också skrivit en debattext för Dagens Media, i december 2015.

Varför berättade du inte för oss att Egor Putilov inte är ditt riktiga namn?

– Som journalist är jag känd som Egor Putilov. Det är mitt offentliga namn, säger han nu till Dagens Media.

Lena Mellin, politisk kommentator och ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet, förklarar hur de kan koppla Alexander Fridback till den omdiskuterade texten.

– Precis som vi skriver i Aftonbladetartikeln så vet vi att debattinlägget har skickats från en av hans mejladresser. Ett av Fridbacks telefonnummer är också kopplat till den aktuella mejladressen. Vi har även ytterligare belägg som bekräftar detta.

Kommer ni att avpublicera artiklar som skrivits av Fridbacks alias?​

– Nej, det kommer vi inte att göra. Däremot kommer artiklar att bland annat förses med upplysningar om vem som egentligen står bakom artiklarna.

Vilka överväganden gjordes när ni publicerade Fridbacks namn och bild? – Alexander Fridback är anställd vid Sverigedemokraternas riksdagskansli och tar kontakt med media med sitt riktiga namn via en officiell riksdagsmejl. Samtidigt kan Aftonbladet belägga att han via annan mejl har skickat debattinlägg försett med falskt namn. Dessutom, parallellt verkar Fridback under pseudonymen Egor Putilov som frilansjournalist utan att redovisa sin anställning vid Sverigedemokraternas riksdagskansli. Som Egor Putilov har han själv valt att framträda med sitt ansikte i flera av Sveriges största medier vid flera tillfällen.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.