onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Efter möte med TU – Hanif Bali tar bort kritiserade bilden

Publicerad: 21 augusti 2018, 06:28
Uppdaterad: 21 augusti 2018, 09:21

Efter gårkvällens möte mellan TU och Moderaterna har Hanif Bali raderat den ena av de kritiserade bilderna från sina sociala medier. "Vi har diskuterat och varit överens om att det blir olämpligt när inlägg kan uppfattas som hotfulla", säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter till Aftonbladet.

Ämnen i artikeln:

TUDNModeraterna

AT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Efter ett möte mellan branschorganistionen TU och Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer har riksdagsledamoten Hanif Bali raderat en av de kritiserade, våldsanspelade bilder han publicerat på sina sociala medier och som vänder sig till Dagens Nyheter.

Det var igår måndag som Jeanette Gustafsdotter, vd på branschorganisationen TU, kallade till mötet med Moderateras partiledning. De bilder som fått TU att reagera är bland annat en från den 30 juli där Hanif Balis ansikte är inklippt på ett omslag av ett krigsspel med texten ”Hanif & DN at war”. Det är den bilden som nu är borttagen.

På den andra bilden som publicerades i fredags håller Hanif Bali i ett vapen och skriver: ”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9.”

Bakgrunden till Hanif Balis utspel mot DN är en artikel där tidningen faktagranskade ett av riksdagsledamotens uttalande om migration, samt en ledartext som skrevs om att KD-profilen Sara Skyttedal poserat med ett vapen.

TU:s syfte med mötet var att diskutera Hanif Balis agerande. Organisationen hade önskat ett möte med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, men Jeanette Gustafsdotter säger till Aftonbladet att hon är nöjd med mötet som istället blev med Gunnar Strömmer.

– Vi har diskuterat och varit överens om att det blir olämpligt när inlägg kan uppfattas som hotfulla. Och vi har självklart diskuterat den tid där vi befinner oss i nu, med ”Trump-ifieringen” och hot och hat mot medier. Därför är det extra viktigt att vi har den här dialogen och att man agerar, säger hon till tidningen.

Till TT säger Gunnar Strömmer:

– Det handlar om en satirbild som tagits fram av en tredje part och inte av Hanif Bali själv. Däremot har han delat bilden, vilket var olyckligt. Han har inte avsett att uppvigla hat och hot mot journalister och det tycker jag är viktigt att säga. Många har uppfattat bilden som satir men den kan också uppfattas på ett annat sätt. Bilden är nu nedtagen och det tycker jag är bra.

Även statsminister Stefan Löfven har reagerat på Hanif Balis bilder, och säger till Aftonbladet att Bali har "gått över alla gränser", medan Liberalernas partiledare Jan Björklund kallar Balis agerande för "omdömeslöst".

Den bild som Hanif Bali publicerade i fredags ligger dock kvar.

Sent igår kväll valde Hanif Bali att kommentera det hela i ett inlägg på Facebook. Där skriver han bland annat:

”(...) DN har snart i ett helt år haft en sjuklig besatthet av mig. Man har anklagat mig för allt ifrån att tillhöra vit makt-rörelsen, rysk avlyssning, vara nihilist och nu går deras branschorganisation så långt att anklaga mig för att uppvigla till mordhot mot DN-journalister. (...)”

Han skriver även:

”Jag har pratat med mitt parti. De delar uppfattningen att bilden är satirisk, jag uppskattar det stödet. Jag kan även förstå att de är trötta på att behöva hantera dessa drev, de - precis som mig - vill bedriva valrörelse istället.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev