Efter #MeToo – här är Journalistförbundets krav på branschen

2017-11-02 09:33  
"Det är endast genom en öppen och orädd diskussion som strukturer kan förändras och mönster brytas", skriver Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling. Foto: Janne Naess

Efter vittnesmål om trakasserier och övergrepp kräver Journalistförundet att mediebranschen agerar.

#MeToo-uppropet har visat att sexuella trakasserier är ett utbrett problem – inte minst i mediebranschen. Från en rad medieaktörer, däribland SVT, TV4, MTG, Aftonbladet och Expressen, har det kommit vittnesmål om trakasserier och övergrepp.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling skriver i en debattartikel i Dagens Arena att förbundet nu efterlyser ett kraftfullt gemensamt ansvartagande från mediebranschens samtliga aktörer.

"Journalistförbundet kommer aldrig att acceptera kränkningar i någon form på våra arbetsplatser. Vi uppmanar och stöttar våra förtroendevalda att i sina klubbar arbeta aktivt med dessa frågor. Det är glädjande att alltfler kliver fram och pratar om sina upplevelser. Det är endast genom en öppen och orädd diskussion som strukturer kan förändras och mönster brytas", skriver han.

Journalistförbundet vill bland annat bidra till upprättandet av en branschstandard för anlitande av produktionsbolag, där kollektivavtal och facklig närvaro sällan är självklarheter.

Produktionsbolagen måste ta sitt arbetsgivaransvar, skriver Jonas Nordling. Men även de beställande företagen måste säkerställa att man samarbetar med aktörer som följer arbetstidslag och arbetsmiljölag, som genom aktiva åtgärder motverkar alla former av diskriminering, inklusive sexuella trakasserier, och som tecknar kollektivavtal för sina anställda.

Journalistförbundets krav:

  • Insatser från branschens organisationer för att alla företag i mediebranschen ska leva upp till diskrimineringslagens skrivningar om aktiva åtgärder mot bland annat sexuella trakasserier.
  • En branschstandard för anlitande av produktionsbolag för att säkerställa rimliga arbetsförhållanden och en arbetsmiljö fri från trakasserier.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt