Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Efter anklagelserna – Medieinstitutet stänger av lärare

Publicerad: 9 november 2017, 08:13
Uppdaterad: 9 november 2017, 08:19

Foto: Janne Naess

Yrkeshögskolan stänger av lärare tills vidare och är samtidigt självkritiska kring hur man hanterat uppgifter om trakasserier. "Vi har uppenbarligen inte gjort tillräckligt".


Ämnen i artikeln:

Medieinstitutetmetoo

Både nuvarande och tidigare elever har larmat om situationen på yrkeshögskolan Medieinstitutet, något som DN var först med att rapportera om.

Totalt 19 eleverna vittnar om en machokultur på skolan där manliga lärare och föreläsare både trakasserat och kränkt kvinnliga studenter. Det handlar både om kvinnofientliga, sexistiska så väl som homofobiska trakasserier.

De som vittnat om trakasserierna är även starkt kritiska till rektor Maria Olin då hon "är en av dem som vetat om allting men ändå hållit de här gubbarna om ryggen".

Nu går Medieinstitutet ut i ett pressmeddelande att skolan valt att tills vidare stänga av en utbildningslärare samt omgående avsluta ett samarbete med en extern lärare.

Samtidigt skriver skolan att de kommer fortsätta utredningen och att man startat en slags anmälningsadress dit elever kan rapportera om sexistisk och kränkande behandling.

I pressmeddelandet är man även självkritisk till hur man har hanterat situationen.

"Vi har under de två senaste åren känt till att det funnits ett olämpligt beteende hos ett fåtal enskilda individer. Dessa beteenden har vi försökt komma tillrätta med genom ett antal åtgärder. Vi har uppenbarligen inte gjort tillräckligt. Efter att vi har uppmanat till anmälningar har vi fått in flera beskrivningar av situationer på de tv-relaterade utbildningarna som för oss är helt oacceptabla. Det handlar om en nedvärderande machokultur som vi nu ska gå till botten med. Vi kommer därför bredda vår utredning för att genomlysa hela vår företagskultur. Ingen ska behöva utsättas för sexistisk och kränkande behandling på sin utbildning. Vi hoppas innerligt att vi har studenternas och våra samarbetspartners förtroende under utredningstiden".

Efter att eleverna larmat om situationen har en extern handledare lämnat skolan och produktions- och postproduktionsbolaget Chimney, som haft representanter i tre ledningsgrupper på MI, har också lämnat sina poster.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Medieinstitutetmetoo

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev