Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Edward Snowden framträder på Grävseminariet 2016

Publicerad: 29 mars 2016, 08:11
Uppdaterad: 29 mars 2016, 08:22

Under Edward Snowdens framträdande imorgon, 30 mars, kommer han att prata om hur det är att leva i exil i Ryssland samt ge konkreta tips till deltagarna.


En dag innan invigningen för Grävseminariet i Göteborg meddelar FGJ att en av världens mest kända visselblåsare, Edward Snowden, kommer att delta.

Det var tre år sen Edward Snowden avslöjade den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s massövervakning. Ända sen dess har han varit sparsam med offentliga framträdanden då han numera är efterlyst av USA och riskerar livstids fängelse för spioneri.

Därför väljer visselblåsaren att medverka på Gräv 2016 genom en livestreaming från Ryssland där han än idag lever i tillfällig exil.

Personen att tacka för denna unika möjlighet är frilansjournalisten Carolina Jemsby som tidigare intervjuat Edward Snoweden för SVT. Hon har även gjort en tv-dokumentär om hur några svenskar i hemlighet försökte ta Snowden till Sverige: ”Asylärende Snowden”, som går att se på SVT Play.

Carolina Jemsby försökte även få Snowden att komma till förra årets Gräv, utan att lyckas.

– Jag skickade ett mejl till och underströk att det nu är än viktigare att vi får Edward Snowdens syn på utvecklingen, och hans bästa tips på hur vi ska göra för att arbeta på ett säkert sätt, digitalt. Det gick en dag, sedan kom svaret: ”ES accepts the invitation”, berättar Carolina Jemsby i ett pressmeddelande.

Johanna Holmgren

johanna.holmgren@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.