"Drev som pågår mot Metro"

2017-05-18 11:46  
Christen Ager-Hanssen. Foto: Janne Naess

Christen Ager-Hanssen ger sin syn på att Västtrafik inte vill förnya avtalet med Metro i Göteborg. "Man kan bara ställa sig den retoriska frågan vems agenda är det?".

När Dagens Media når Christen Ager-Hanssen på telefon dagen efter Västtrafiks besked om att man inte avser krita på ett nytt avtal med Metro i Västra Götalandsregionen när det nuvarande löper ut vid nyår.

Christen Ager-Hanssen bekräftar att det stämmer att det nuvarande avtalet har sagts upp av Metro sedan tidigare, av skäl som är ekonomiska.

– Avtalet är uppsagt från Metros sida. Man vill alltid se över att distributionen som vi har är den mest ekonomiska och värdera om vi betalar för mycket för distributionen.

Det har inte haft något att göra med de senaste dagarnas turbulens, efter Christen Ager-Hanssens och Mats Qvibergs hårt kritiserade uttalanden.

Mest uppmärksamhet har Mats Qviberg fått för sina kommentarer om stalinister som borde sparkas från Metro. Många har efteråt ifrågasatt Metros oberoende och inte blev det direkt bättre när Qviberg i en intervju med SVT förklarade att "stalinist" är ett ord han använder för "förändringsobenägna" personer. Flera krönikörer och en reporter har lämnat tidningen i protest medan två nyhetschefer också sagt upp sig.

– Jag tar starkt avstånd från Mats (Qvibergs) uttalanden, säger Christen Ager-Hanssen och fortsätter:

– Jag slåss för den oberoende journalistiken och jag tycker att det är ett drev som pågår mot Metro. Man kan bara ställa sig den retoriska frågan vems agenda är det?

Han ger inget konkret svar på vem som kan tänkas driva en agenda mot Metro. Politiker i flera partier har iallafall efter den kritiserade intervjun med Metros ägare uttryckt att man vill se över avtalen som Metro har i kollektivtrafiken i både Stockholm och Göteborg.

Han använder ordet "kris", men vill fokusera på att nya möjligheter kan skapas ur en kris.

– Vi har 10 500 platser där Metro distribueras och det kommer alltid att finnas alternativ, säger Christen Ager-Hanssen.

Tror du att ni kommer att kunna få till ett nytt avtal med Västtrafik?

– Det vill jag inte uttala mig om. Men jag har tilltro till att folk gör saker och ting baserat på ekonomisk grund och att det handlar om en förhandling som ska bli bra för båda parter, säger han.

Mathias Asplund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt