Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Direktmarknadsföring

Tore Thallaug: "Allt är nytt – men samma som innan"

Publicerad: 1 September 2015, 11:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:53

DEBATT. Nu måste vi marknadsförare kavla upp ärmarna och inta rätt plats på scenen, skriver Tore Thallaug.


Ämnen i artikeln:

Swedma

Oavsett om vi vill sälja på kort sikt eller bygga varumärke på lång sikt och oavsett vilken kanal vi väljer, blir reklamen och kommunikationen allt mer direkt till sin karaktär.

Aldrig förr har vi pratat så mycket om relevans och om att kunna hitta lösningar och tilltal till rätt målgrupp, ända ner på individnivå. Detta har i sig alltid varit styrkan i direktmarknadsföringen men nu när vi får allt bättre tekniska lösningar och allt större tillgång till information, blir det än viktigare.

Oavsett om vi kommunicerar via direktreklam i en brevlåda eller använder oss av det senaste inom programmatics, är ”det gamla hantverkskunnandet” – med analys och insikter, data och information, utformning och tilltal, uppföljning med nya analyser och insikter där vi hela tiden testar, skruvar och försöker göra nästa steg ännu lite bättre – helt enkelt en lärande process som aldrig tar slut.

Jag har varit med ett tag och har sett massor av utvecklingssteg och nya möjligheter dyka upp. Många är idag en del av vår vardag och andra har passerat lika snabbt som en svensk sommar. Inte sällan har de som direkt anammat och nästan börjat dyrka det senaste, dömt ut det som tidigare har gjorts. Ibland med rätta, men tyvärr många gånger utan att inse att just ”tänket” och processerna bakom all marknadsföring, reklam och kommunikation många gånger är desamma.

De tekniska landvinningarna har främst gjort att vi med större precision kan göra mycket mer med nya och sofistikerade verktyg – urbra – men det förändrar primärt inte det bakomliggande scenariot. Tyvärr tycks mycket av kommunikationen idag, speciellt i de digitala kanalerna, präglas av vilka möjligheter de ger och vad man kan göra med dem, snarare än av vilka strategiska val man gjort, mottagarfokus och verklig relevans.

Så när många nu menar att marknadsförare och byråer har spelat ut sin roll, menar jag att det är precis tvärtom. Aldrig har ett gediget och strategiskt marknadsföringskunnande varit viktigare än nu. Visst, vi får en delvis ny roll och måste ha förståelse för och gedigna kunskaper om fler områden än tidigare. Inte minst inom ekonomi, information, teknik, juridik och branschregler samt navigation i de digitala landskapen.

Det duger inte med fräcka kontor, hög timdebitering och snyggt monterade pannåer. Det gamla påståendet om att hälften av all marknadsföring är bortkastad, men att man inte vet vilken hälft, kan kanske har varit en räddande förklaringsmodell – men den tiden är nu förbi. Nu måste vi marknadsförare kavla upp ärmarna och inta rätt plats på scenen. Skillnaden mellan möjligheterna att göra rätt och riskerna att göra fel är idag knivskarp och kan äventyra framtiden för en verksamhet eller ett varumärke.

Många företag har idag dessutom bantat sin sälj- och marknadsorganisation i sin jakt på kortsiktiga besparingar och är i än större behov av strategisk rådgivning och sälj- och kommunikationsstöd för att hitta tillbaka till huvudspåret sälj och tillväxt. Ett gyllene tillfälle för byråer och andra konsulter, men då måste man kunna vara ett stöd i hela processen. 

Många byråer har sett detta, men långt fler måste kunna spela fler roller, klara av att leverera en hel föreställning och skapa en total upplevelse till sin publik.

Tore Thallaug,

vd på Swedma

Ämnen i artikeln:

Swedma

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.