Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Direktmarknadsföring

Myndigheter säljer personuppgifter för miljoner

Publicerad: 5 Augusti 2013, 10:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:38

Flera av Sveriges myndigheter ägnar sig åt systematisk insamling och försäljning av personuppgifter.


Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

I juli avslöjade Dagens Nyheter att Bolagsverket säljer personuppgifter till företag som i sin tur säljer dem till bolag som sysslar med direktmarknadsföring. Bolagsverkets generaldirektör Annika Bränström försvarade försäljningen och meddelade att de inte tar ansvar för hur uppgifterna används i nästa led.

Men Bolagsverket är långt i från ensamma om att sälja uppgifter vidare. Transportstyrelsen, Skatteverket och CSN är några av dem som gör likadant, skriver DN i går.

Bland annat omsätter Transportstyrelsens försäljning av personuppgifter cirka 30 miljoner kronor om året. Vilka av Sveriges 245 förvaltningsmyndigheter som ägnar sig åt försäljning av personuppgifter finns det ingen statistik över.

Att lämna vidare personuppgifter är i linje med offentlighetsprincipen som är inskriven i den svenska grundlagen. Inte heller kan den systematiska insamlingen och försäljningen av personuppgifter klassas som olaglig. Trots det anser Datainspektionen att det finns skäl att ifrågasätta försäljningen.

– Myndigheter får ofta samla in information om dig mot din vilja. Då blir det väldigt märkligt när det sedan sker en vidareförsäljning av de uppgifterna, säger Anna Hörnlund, jurist på Datainspektionen till DN.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.