Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Direktmarknadsföring

"En ankdamm och navelskådning"

Publicerad: 23 Oktober 2012, 08:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:07

DEBATT. Tore Thallaug, vd på Jarborn Consulting, sågar dagensmedia.ses DMA-bevakning och undrar varför det är en så mager bevakning av DR/DM i Sverige.


Läser gärna Dagens Media som jag oftast tycker har en intressant och bra reklam- och mediebevakning men rapporteringen från DMA är allt annat än detsamma.

Det blir mest en ankdamm och navelskådning om dispyter med danskar, tävlingar, mingel och party - inte helt ovanligt i en självupptagen reklam- och kommunikations värld.

Jag har inget emot party, tvärtom men finns det verkligen inget intressantare att skriva om vad gäller DR/DM och DMA? Överhuvudtaget är det en mager bevakning av DR/DM i Sverige, påstår inte att övriga aktörer visar något större intresse heller.

Om det dyker upp något, är det ofta rubriker om miljöförstöring, junk mail eller oönskad reklam. Ett skäl till detta är förstås att många företag slentrianmässigt fortsätter att använda DM/DR såsom när mediet slog igenom, i det förra årtusendet, trots nya fantastiska möjligheter. DM/DR tillhör inte heller den "hypade” delen av reklamvärlden, fast alla vet att den är både nödvändig och fungerar. Branschen själva ältar mest huruvida det är bra eller dåligt att skatteverket har tagit över ansvaret för SPAR.

Vi har här en av de större tårtbitarna i den stora reklamkakan (enligt IRM:s statistik). Om vi håller oss till det snäva begreppet DR, som är en del av DM, står medieinvesteringar och produktion för 4 miljarder av en total summa om 32 miljarder. Ser vi det i ett större perspektiv, går direkt marknadsföring in i ett antal andra medieslag såsom bilagor, event, TM, mobil etc men kanske framför allt i sociala medier och Internet.

Jag tror idag att alla inom reklam- och media inser att den gamla indelningen är på upphällning och att olika former av kommunikation smälter samman till en mix av aktiviteter. Egentligen är det ologiskt att dela upp det i olika tårtbitar men om vi nu gör det låt oss faktiskt föra upp DM/DR lite högre på dagordningen. Både vad gäller reella ekonomiska investeringar och möjligheter till direkt kommunikation och försäljning samt det faktum att tusentals arbeten är beroende av DR/DM, både för dem som säljer och de som köper.

Jag talar då inte bara om de som arbetar med att producera DR/DM utan också de som får arbeten tack vare att företag säljer och köper produkter och tjänster. De kan vara allt från det lilla företaget vars enda marknadsaktivitet de har råd med, är e-post-kampanjer till de stora postorderföretagens distributionsavdelningar. DR/DM är inte längre bara ett postalt utskick utan en palett av samverkande aktiviteter som till sin karaktär är direkt säljande och som oftast vänder sig till en given mottagare. Visst man kan även använda DR/DM för att bygga varumärke och skjuta från höften men den stora möjligheten är ändå att kommunicera ”one to one”.

I ett allt tilltagande mediebrus breder reklamtröttheten ut sig och det ställer allt större krav på avsändare av reklam- och kommunikation. Samtidigt har vi en allt större mängd information om vår marknad och enskilda individer, vilket ytterligare spetsar till det. I det perspektivet blir en direkt och vederhäftig kommunikation med befintliga och nya kunder allt viktigare. Visst, det ställer också ett allt större krav på att vi har uppdaterad information och att vi tilltalar vår potentiella marknad med relevanta budskap, vid rätt tillfälle och i rätt media. Någon som känner igen den gamla sanningen. Tyvärr ser vi idag allt för lite av detta basala fundament och vi brassar på med ”spray and pray” som alltid, oavsett tårtbit i reklamkakan.

Så vare sig det är DR/DM eller någon annan tårtbit, behövs det en rejäl dialog och debatt. Ja, kanske framför allt just inom DR/DM, som är mitt uppe i en gigantisk förändringsprocess med nya stora möjligheter och då ser bevakningen och rapporteringen relativt ynkligt ut i Dagens Media och övriga branschkanaler.

Tore Thallaug,

vd Jarborn Consulting AB

Svar direkt:

Tack för dina synpukter, Tore!

När DMA pågår är det naturligt att på dagensmedia.se rapportera om tävlingarna, konflikter med danskar, och om de mingel som äger rum. Detta eftersom det har störst nyhetsvärde. Jag tror inte heller att den bevakningen är dålig för DR/DM-branschen, snarare tvärtom.

Kolla gärna vår papperstidning, som utkommer varannan vecka, där vi fördjupar vår bevakning av DR/DM. Bland annat gör vi varje år en specialbilaga om direktmarknadsföring i samband med Guldnyckeln.

Fredrik Svedjetun,

chefredaktör Dagens Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.