Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Zara Larsson i krismöte med H&M efter kritiken

Publicerad: 2 mars 2017, 08:08
Uppdaterad: 2 mars 2017, 09:49

Från Zara Larssons instagramkonto.

Efter kritiken mot Zara Larssons nya samarbete med H&M kallade artisten till möte: "Det är för jävligt om det är så att de använder sig av barnarbete".


Ämnen i artikeln:

H MZara Larsson

För ungefär en vecka sedan berättade artisten Zara Larsson på Instagram om sitt nya samarbete med H&M.

"Jag är så glad över att meddela mitt samarbete med H&M! Ute i maj, håll er uppdaterade!" skrev hon i ett inlägg där hon visade upp ett smakprov ur den klädkollektion hon tagit fram tillsammans med klädjättens designteam.

I kommentarsfältet stack ett antal kritiska kommentarer ut.

"What about alla kvinnor i fabrikerna hur feministiskt är det för dem??" skriver en person, medan en annan skriver att "H&M är inte en klädkedja du vill associeras med, speciellt som du står för kvinnors rättigheter".

H&M har nämligen tidigare kopplats ihop med fabriker som uppges bedriva barnarbete.

För Hänt berättar Zara Larsson att hon tar kritiken på allvar och att hon för att diskutera saken närmare bokade in ett privat möte med H&M under onsdagen.

– Det är för jävligt om det är så att de använder sig av barnarbete, jag hoppas verkligen att de kommer att göra någonting åt det här på riktigt. Jag ska faktiskt träffa H&M imorgon och prata om det här för jag tycker att det är någonting som är viktigt för mig.

Zara Larsson berättar även att hon tog upp dessa frågor innan hon skrev under samarbetet som inleddes för ett halvår sedan.

– Just det här med barnarbete, kvinnor och hur de behandlas i affärerna. De har ju en plan, men sen är det så att H&M är ett sådant stort företag och de här små fabrikerna är det svårt att hålla koll på. Vi är medvetna nu om vad vi vill ha för arbetsförhållanden och att det ska vara miljövänligt och det ska vara jämställt, så jag hoppas verkligen att det kommer att göras något åt saken, säger hon.

Joanna Morell, som är presskontakt för H&M, bekräftar i ett mail till Dagens Media att ett möte med Zara Larsson har ägt rum:

"Vid samarbeten så arrangerar vi möten med den aktuella samarbetspartnern där vi får möjlighet att berätta hur H&M arbetar inom en mängd olika frågor och däribland även hållbarhetsfrågan. Ett första möte med Zara hölls redan i slutet av förra året och igår träffade vi henne en andra gång. Vi hade ett bra möte där hon fick ställa frågor som är viktiga för såväl henne som för oss. Hur samtalet såg ut i detalj stannar mellan oss och Zara. Vi avböjer därför till vidare kommentarer".

Det här är inte första gången H&M hamnar i blåsväder i samband med profilsamarbeten. I oktober förra året samarbetade klädkedjan med en rad influencers inom kampanjen "Ladylike", bland dem artisten Little Jinder.

När illustratören Liv Strömquist i ett Instagraminlägg lyfte ett avslöjade om att gravida och fackligt aktiva sparkats i fabriker som syr H&M-kläder i Kambodja, fick det Little Jinder att göra en tvärvändning. I ett Instagraminlägg skrev hon:

”Jag får dålig smak i munnen av mig själv men det drygar ut kassan så man kan pyssla med i mitt fall musik när corporate pissföretag tar den enkla vägen och köper en för att man står för ngt eller har gjort ngt vilket i mitt fall blir ironiskt för att jag är 1 priviligerad tjej som inte står för H&Ms ideal "egentligen" men med glädje tar deras pengar”.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

H MZara Larsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News