Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Youtube uppmanar kreatörer att gå emot EU-lag

Publicerad: 23 oktober 2018, 09:04
Uppdaterad: 23 oktober 2018, 09:04

Susan Wojcicki, vd för Youtube, uppmanar kreatörer att gå samman under hashtaggen #SaveYourInternet i protest mot upphovsrättslagen.

Foto: Creative Commons

Youtubes vd, Susan Wojcicki, uppmanar kreatörer att kampanja mot den omstridda upphovsrättslagen.


Ämnen i artikeln:

YoutubeEU

Den europeiska upphovsrättslagen har välkomnats av flertalet tidningsutgivare då man menar att den ger journalistiken ett starkare skydd. Däremot innebär lagen att techjättar som Youtube blir skyldiga att blockera upphovsrättsskyddat material.

I ett blogginlägg skriver Susan Wojcicki, att lagen riskerar att skada mindre innehållsskapare. Hon uppmanar därför kreatörer att läsa på och sprida information om hur lagen kan komma att påverka innehållet på Youtube under hashtaggen #SaveYourInternet. Det rapporterar The Drum.

I blogginlägget beskriver Susan Wojcicki hur Youtube är ett nätverk och en plattform byggt på innehåll skapat av användarna och hur miljontals människor tar del av innehållet varje dag – men att detta nu står på spel.

"Artikel 13 som den är skriven nu hotar att stänga ned möjligheten för miljontals av personer – från kreatörer som du till dagliga användare – att ladda upp innehåll till plattformar likt Youtube. Och det hotar att blockera användare i EU från att titta på innehåll som redan ligger live på kreatörers kanaler runt om i världen", skriver hon och fortsätter:

"Den här lagstiftningen utgör ett hot mot både er försörjning och din möjlighet att dela din röst med världen".

Lagen har ännu inte trätt i kraft. Innan lagen kan klubbas igenom väntas kompromissförhandlignar med unionens medlemsländer samt EU-kommissionen.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

YoutubeEU

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev