Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Youtube – tio år på internet

Publicerad: 13 februari 2015, 08:11
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:13

I dag är det tio år sedan den första versionen av Youtube testades på internet. Enligt Google är dock den officiella "födelsedagen" i maj.


I dag är det tio år sedan Chad Hurley, Jawed Karim och Steve Chen laddade upp beta-versionen av sin enkla tjänst för att dela videoklipp. Nu har Youtube en miljard användare.

82 procent av alla svenska internetanvändare brukar Youtube och 18 procent gör det varje dag. Det visar statistik från .SE-stiftelsen, som i ett pressmeddelande gratulerar Youtube på födelsedagen.

I oktober 2006 köpte Google Youtube för cirka 12 miljarder kronor. Sajten är nu en viktig del i Googles annonsimperium.

Men trots betan är det inte Youtubes födelsedag i dag. Det säger Farshad Shadloo, kommunikationsansvarig på Google Sverige och Youtube:

– Det har blivit ett missförstånd. Betan laddades upp den här dagen men Youtube lanserades inte förrän i maj. Vi ser det som att det är tioårsdagen av lanseringen som är den riktiga födelsedagen, säger han till Dagens Media.  

Hur kommer ni att fira i maj?

– Det är inte fastlagt än. Det jag kan säga är att vi kommer göra något på hemsidan, men vi vet inte vad i dagsläget, säger han.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.