Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera


Digitalt presenteras av:

Youtube ska livnära svenska artister

Under fem års tid har Stim fört förhandlingar med Youtube kring ersättningar till artister. Snart uppges avtalet vara klart.


Publicerad 2013-07-17 06:16
Uppdaterad 2015-12-06 13:40

Ämnen i artikeln:

Youtube

Dela artikeln:

Dagens Nyheter skriver i dag att en ny modell för ersättningar till artister håller på att förhandlas fram mellan upphovsrättsorganisationen Stim och videojätten Youtube.

Stim förvaltar och upplåter text- och musikrättigheter åt sina 71 000 medlemmar.

Förhandlingarna med Youtubes jurister har, enligt Dagens Nyheter pågått under fem års tid och har försenats på grund av meningsskiljaktigheter kring ersättningsnivåer och tekniska krav.

Stims vd Tomas Ericsson säger till DN att han hoppas att avtalet ska vara klart inom några månaders tid.

Videosajten Youtube som startades 2005 strömmar i dag sex miljarder timmar video i månaden. Enligt Lisa Ehlin som forskat i digital kultur på Stockholms universitet har Youtube trettiofaldigats i tittartid i Sverige sedan dess.

Förhoppningarna på avtalet är därför stora och Tomas Ericsson beskriver potentialen som inkomstkälla för musiker som "enorm".

Stim för även förhandlingar med nystartade bolaget United Screens som ska fokusera på de möjligheter som Youtubekanalerna ger kring ersättningar för användning av musik.

Redan i dag finns avtal mellan Youtube och större musikförlag, exempelvis i USA.

Helen Preutz

Dagens Medias nyhetsbrev

Missa ingenting från Dagens Media! Prenumerera på vårt nyhetsbrev helt gratis!

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.