Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Youtube ber om ursäkt – blockerade HBTQ-videos

Publicerad: 22 mars 2017, 08:07
Uppdaterad: 22 mars 2017, 08:21

Från Rowan Ellis Youtube-kanal, där hon påtalar problematiken med att Youtubes "begränsat läge"-funktion filtrerar bort videos med HBTQ-tema.

Videos med HBTQ-tema filtrerades bort av Youtubes funktion "begränsat läge". Det fick HBTQ-profiler att reagera – och Youtube att be om ursäkt. Nu har plattformen dessutom ändrat i restriktionerna till följd av kritiken.


Ämnen i artikeln:

Youtube

På Youtube har känsliga användare möjlighet att aktivera funktionen "begränsat läge", för att kunna filtrera bort olämpligt eller känsligt material på plattformen. Plattformen har liknat filtret med en inställning för föräldrakontroll.

Funktionen tycks dock ha slagit fel, då flera HBTQ-profiler vittat om att den har filtrerat bort HBTQ-vänliga röster (HBTQ är en förkortning för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner). Det skriver The Guardian.

Rowan Ellis, en brittisk Youtube-profil med över 22 000 prenumeranter, lyfte upp problematiken i en video, och hashtaggen #YouTubeIsOverParty trendade på Twitter under söndagen efter att flera användare påtalat att deras videos med HBTQ-tema blivit dolda av "begränsat läge"-funktionen.

Även Melaine Murphy, vars Youtube-kanal diskuterar hennes bisexualitet och har nära på 500 000 prenumeranter, tweetade med anledning av funktionen: "Med ett klick har Youtubes begränsade läge gjort att jag verkar straight".

 

Youtube svarade på kritiken senare under söndagen, i ett inlägg där man bland annat skrev "Vi är så stolta över att representera hbtq+-röster på vår plattform – de är en viktig del av vad Youtube är".

Därefter förklarade man att intentionen med "begränsat läge" är att filtrera bort "moget" innehåll för den lilla mängd användare som vill ha en mer limiterad upplevelse. Dessutom skrev bolaget att man beklagar om funktionen har skapat förvirring och att man ska se över hur den fungerar.

Många användare ifrågasätter nu huruvida HBTQ-innehåll per definition ska klassas som "moget" eller "känsligt", i och med att filtreringen av videoklipp på plattformen verkar vara inkonsekvent.

Under tisdagen gick Youtube dessutom ut med att man ändrar i restriktionerna i "begränsat läge" till följd av kritiken, för att undvika att en del HBTQ-videos ska klassifieras som "känsliga".

 

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Youtube

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News