Wikipedias protestaktion – stänger ner sajten

2012-01-17 08:08  

Wikipedia planerar att stänga ner den engelska delen av sin sajt i natt. Det som en protestaktion mot den hårt kritiserade antipiratlagen Sopa.

Sopa, eller Stop online piracy act är en amerikansk lag som musik- och filmlobbyisterna hoppas ska stoppa piratkopieringen.

Det genom att tvinga amerikanska internetföretag att blockera utländska sajter med innehåll som bryter mot upphovsrättslagen.

Lagen ska röstas igenom i det amerikanska representanthuset, men har fått mycket kritik från stora internetaktörer som bland annat Google.

Även onlinelexikonet Wikipedia är mycket kritiska till lagen och planerar nu alltså att stänga ned sajten i 24 timmar vid midnatt i natt för att protestera mot Sopa.

– Varning studenter! Gör era läxor tidigt. På onsdag protesterar Wikipedia mot en dålig lag, skriver Wikipedias grundare Jimmy Wales på Twitter.

Tidigare har Google jämfört Sopa-lagen med internetcensuren i länder som Kina och Iran.

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt