Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Warner sluter fred med Google

Publicerad: 30 September 2009, 11:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:13

Warner Music Group har kommit överens om att åter låta Googles videosajt Youtube visa material som ägs av skivjätten.


Avtalet som nu sluts mellan Youtube och Warner Music är globalt och ska innebära att material som Warner äger upphovsrätten till åter ska kunna synas på Youtube. Avtalet innebär att Youtube och Warner ska dela på de annonsintäkter som genereras från annonser på sajten och i videos med Warners material, skriver Mediapost.

Warner får också rätten att tjäna pengar på användargenererat material som laddas upp på sajten som innehåller material som musikjätten äger rättigheterna till. Detta sker genom en teknik som Youtube kallad Content ID. Referensfiler hjälper rättighetsinnehavaren att hitta upphovsrättsskyddat material på sajten. Materialet kan sedan stoppas av den som äger rättigheterna eller så kan denne tjänar pengar på materialet genom att ta del av annonsintäkterna.

Det var i december förra året som Warner beslutade att ta bort allt sitt material från Youtube efter att de båda företagen inte kunnat komma överens om hur ett avtal skulle se ut. Warners återkomst till Youtube inkluderar rättigheter till artister som Madonna, Green Day och Metallica skriver Mediapost.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.