Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Voddler i ekonomisk kris – ansöker om rekonstruktion

Publicerad: 23 mars 2015, 09:26
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

176 miljoner kronor i förlust – på fem år. Nu ansöker Voddler om rekonstruktion.


Ämnen i artikeln:

Voddler

I februari rapporterade Dagens Industri att Voddlers storägare Marcus Bäcklund lämnat posten som vd. Detta ”efter sju år av förluster och över 200 miljoner kronor i investerat kapital”.

Istället tog MMS tidigare vd Pontus Bergdahl över som interims-vd.

Voddler, vars video-on-demand-tjänst lanserades i Sverige 2009, ska enligt bolaget som mest ha nått en miljon användare.

Då hette det att Voddler skulle bli ett ”Spotify för film”.

Men kostnaderna för rättigheter parat med för låga intäkter gjorde att Voddler under 2013 insåg att det inte skulle gå att nå lönsamhet på den hårt konkurrensutsatta VOD-marknaden – där internationella aktörer som Netflix och HBO Nordic slåss mot de stora mediehusens egna tjänster.

Beslutet blev att helt lämna konsumentmarknaden.

Istället skulle Voddler fokusera på att marknadsföra sin egenutvecklade teknik mot andra VOD-operatörer, innehållsägare och andra intressenter.

Nu har den ekonomiska krisen för bolaget blivit akut, kan Dagens Media berätta.

De svenska bolagen som Voddlers verksamhet bedrivs i har båda ansökt om rekonstruktion för att undvika konkurs. 

Det gäller moderbolaget Voodler Group AB och dotterbolaget Voddler Sweden AB.

”Satsningen på att driva en VOD-tjänst riktad mot konsumentmarknaden har varit mycket kostsam och resulterat i stora skulder”, skriver Voddler i sin rekonstruktionsansökan.

Kommunikationschefen Anders Sjöman vill inte uttala sig om hur chanserna för att rekonstruktionen ska lyckas ser ut.

– Det ska man inte sia om. Men vi skulle inte ha gjort detta om vi inte trodde att det gick, säger han till Dagens Media.

Bolaget har tidigare hållits flytande av riskkapital.

Voddler bedömer att det i dagsläget är ”mycket svårt” att hitta investerare som är beredda att trycka in nya pengar i företaget givet de ”omfattande skulder” som Voddler har i dag.

Voddler Groups skulder är enligt rekonstruktionsansökan:

• 25,3 miljoner kronor till leverantörsföretag

• 4,5 miljoner till aktieägare

• 4,8 miljoner kronor i övriga skulder

Sammantaget blir det nära 35 miljoner kronor.

Voddler planerar nu en nyemission, som enligt rekonstruktionsansökan ska vara fulltecknad och bedöms kunna finansiera verksamheten till maj 2015.

Parallellt har en ”strukturerad kapitalanskaffningsprocess” inletts för att täcka det långsiktiga finaniseringsbehovet.

Givet att Voddlers rekonstruktionsplan lyckas ligger företagets framtid inom B2B-segmentet.

”Bolaget kommer uteslutande att fokusera på företagsmarknaden. Detta kräver att teknologin paketeras på ett sätt som gör den enkel att integrera i kundernas tekniska plattformar”, heter det i rekonstruktionsansökan.

Förstudier för hur Voddlers erbjudande ska paketeras mot potentiella kunder har inletts.

– VOD-tjänsten har blivit helt överkörd i takt med att de stora mediehusen har lanserat sina egna tjänster. Men tekniken finns där och fortsätter att leverera. Vi vet att det finns kunder därute för Vnet (Voddlers tekniska plattform för streaming), säger Anders Sjöman.

Under femårsperioden 2009-2013 har Voddler gått med sammanlagt 176,3 miljoner kronor i förlust.

Båda bolagens rekonstruktionsansökningar har behandlats och Stockholms tingsrätt har fattat beslut om att rekonstruktionsprocesser ska inledas.

Den 18 mars, dagen efter att Voddler lämnade in rekonstruktionsansökan, gick bolaget ut med ett pressmeddelande om att Adam Lewis ska ta över som vd.

Där kommenterades även rekonstruktionsprocessen, i en passus i slutet av texten.

"Rekonstruktionen ska lösa problem relaterade till Voddlers VOD-tjänsts arv, primärt ekonomiska krav från tidigare innehållspartners", står det i pressmeddelandet.

Anders Sjöman har mot bakgrund av Voddlers förändrade fokus beslutat sig för att sluta på bolaget. Han börjar i april på Centrum för Näringslivshistoria.

<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 100%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class='embed-container'><iframe src='http://cf.datawrapper.de/2Lul2/1/' frameborder='0' allowtransparency='true' allowfullscreen='allowfullscreen' webkitallowfullscreen='webkitallowfullscreen' mozallowfullscreen='mozallowfullscreen' oallowfullscreen='oallowfullscreen' msallowfullscreen='msallowfullscreen'></iframe></div>

Siffrorna i diagrammet är i tusentals kronor.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Voddler

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.