Vk.se byter till Wordpress

2011-03-24 08:43  

Västerbottens-Kuriren ersätter sitt gamla publiceringssystem med det öppna alternativet Wordpress.

– Efter att noggrant ha tittat på alla befintliga system på marknaden så kände vi att det här är trots allt det bästa för oss, säger Ingvar Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare för Västerbottens-Kuriren.

Vk.se har tidigare använt sig av det föråldrade systemet "E-drum". Sajten har dock sedan 2007 varit på jakt efter ett nytt publiceringssystem.

Tidningen fann dock inga alternativ som uppfyllde deras krav, varför bytet sköts upp.

Men nu byter alltså vk.se till Wordpress. Därmed blir de även den första stora mediesajten som helt går över till öppen källkod.

Sedan tidigare har Västerbottens Folkblad – som ingår i VK-koncernen – kört med Wordpress. Det var dock inte förrän en större uppdatering 2010 som systemet plötsligt sågs som ett bra alternativ.

– Vi behövde ett system som är lite mer modernt, flexibelt som vi kan jobba med. Våra redaktörer kände att de inte kunde bygga den typ av webbplats som de ville, säger Christoffer Larsson, webbutvecklingsansvarig på vk.se, och fortsätter:

– Vi är en ganska liten organisation, och är vana med att göra stora förändringar som vi vill. Vi kände att det skulle bli lite trögt att gå in i ett större system, och open source blev ett bra alternativ.

Fördelarna med Wordpress är många, menar han. Bland annat blir vk.se nu mindre beroende av externa leverantörer då det finns ett antal färdiga plugins och moduler fria att utnyttja. Antingen kan sajten använda sig av dessa direkt eller vidareutveckla de för sina specifika behov. Samtidigt slipper de en del kostnader.

– Vi hoppas att fler tidningar vill haka på tåget. Vi får ett större utbyte i utveckling och integrationsfrågor om fler väljer Wordpress.

Men hur ser det ut med supporten kring Wordpress?

– Det är ju lite av en chansning, i och med att vi inte har någon riktig leverantör. Men det finns att köpa en vip-tjänst från Wordpress, som egentligen inte är dyrare än support från ett externt företag, säger Christoffer Larsson.

– Men vi kommer i första hand att köra utan support. Och det finns dessutom möjlighet att köpa support tillfälligt.

Christoffer Larsson oroar sig inte heller över att säkerheten skulle vara sämre.

– Är något annat system säkert? Det är lite grann som Internet Explorer, eller Flash. I och med att det är så många som använder systemet bidrar det till att man är mån om att täcka hålen, säger Christoffer Larsson.

Bytet förväntas ske under slutet av 2011.

Ardalan Samimi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt