Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Visita stämmer Booking.com

Publicerad: 6 Oktober 2016, 07:01
Uppdaterad: 6 Oktober 2016, 07:06

Hotellen på Booking.com får inte marknadsföra lägre hotellpriser än vad sajten har. Nu stämmer Visita bokningssjätten för konkurrenshämmande villkor.


Ämnen i artikeln:

Marknadsdomstolen

I avtalen mellan bokningssajten Booking.com och hotellen, kräver Booking.com att hotellen inte har lägre priser på sina egna sajter än på bokningssajten.

Det är konkurrenshämmande anser besöksbranschens branschorganisation Visita, som nu stämmer bokningsjätten i Patent- och marknadsdomstolen.

– Avtalen drabbar gästerna, som får betala ett högre pris än de annars skulle ha gjort, säger Visitas vd Eva Östling, i ett pressmeddelande.

– I vår stämningsansökan påtalar vi att Booking.coms avtalsklausuler kring prissättningen är konkurrenshämmande. Vi menar också att klausulerna strider mot konkurrenslagen genom att de hindrar hotellen från att marknadsföra lägre priser på den egna sajten.

Enligt Eva Östling har Tyskland, Frankrike, Italien och Österrike redan stoppat Booking.coms konkurrenshämmande avtalsvillkor, men på den svenska marknaden har Booking.com inte visat några avsikter att lätta på sina krav.

– Det är dags att de blir förbjudna även i Sverige, säger hon.

Visita kriteserar också rankingsystemet på Booking.com, som enligt Visita till stora delar grundar sig på hur många rum hotellen lämnar till sajten och hur stor provisionen är. Rankningssystemet är inte en del av stämningsansökan.

Ämnen i artikeln:

Marknadsdomstolen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.