Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

”Vi ska ta det digitala ledarskapet”

Publicerad: 15 April 2010, 10:37
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:53

Starcom satsar på sitt resultatbaserade erbjudande inom digitala medier. Peter Jundin blir ny chef för området i Sverige.


Digitala medier är har blivit en självklarhet i mediemixen för allt fler europeiska annonsörer. Samtidigt ställer kunderna numera högre krav på mätbara, ekonomiska resultat för att välja digitalt före andra medier, säger Nic Jones, chef för digitala medier på Starcom EMEA, som är på besök i Sverige.

– Digitala medier har länge ansetts som det mest mätbara och resultatbaserade mediet, men sanningen är att det inte har varit fallet. Den största utmaningen nu är att nå dit. Därför satsar vi på att utveckla erbjudandet inom ”performance marketing”.

Svenska Starcom har precis anställt Peter Jundin som chef för digital resultatbaserad marknadsföring. Han ska ansvara för Starcoms erbjudande inom sök, affiliate och display. Peter Jundin har ett förflutet på Jajja och Keybroker.  Närmast kommer han från Bonnier där han var marknadsansvarig för digitala medier för mediehusets bokklubbar.

– Den svenska online-marknaden har tidigare handlat mycket om branding, men vi ser en förändring och det här är ett sätt att möta upp den, säger Johan Pettersson, chef för digitala medier på Starcom.

Nic Jones arbetar för att stärka den digitala mediekompetensen internt på Starcom, förbättra den dataanalysen och öka utbytet mellan länderna. Mediebyrån försöker också att driva på införandet av en gemensam digital valuta i respektive land. Andelen online –intäkter i Starcoms medieköp varierar mellan under 10 procent och över 30 procent.

– Andelen beror på marknadens mognad och kundportföljen. Vi tror på en andel på åtminstone 20 procent, säger Nic Jones.

Nic Jones tror att den stora tillväxten inom sök och sociala medier fortsätter i år. Han hoppas på samma utveckling inom mobilt, men tycker samtidigt att det är svårt att veta hur en annonsör ska utnyttja plattformen på bästa sätt.

– Mobilt växer stort hos användarna i Europa, men det är dyrt att bygga applikationer och de kräver att du marknadsför dem ordentligt under deras livslängd, som kan vara ganska kort. Mobilt är inte facit för alla, säger Nic Jones.

Han anser att Sverige fortfarande ligger lite efter inom sökmarknaden och att print står för en ovanligt stor andel av medieköpen.

– Pengar följer ögonparen. Så länge de inte är tillräckligt många inom digitala medier som inom print så förblir det så, säger Nic Jones och fortsätter:

– Framöver kommer vi att köpa målgrupp baserat på profiler istället för specifika medier. På sikt kan vi säkert köpa online till priser som matchas med efterfrågan i realtid. Om några år kommer inte min roll att finnas, för då kommer alla att kunna det digitala. Men vi är inte där ännu.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.