Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

"Vi ska granska hovet"

Publicerad: 30 juni 2009, 09:43
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:19

Mindpark-chefen och piratpartisten Joakim Jardenberg berättar om sitt nya webbprojekt.


I kväll klockan 20.00 bjuder nyhetsmagasinet Fokus tillsammans med Makthavare.se och Mindparks vd Joakim Jardenberg in till lanseringsfest. Trion ska då presentera ett webb-baserat projekt som ska sätta "sökarljuset på öppenhet, attityder och arbetsmetoder hos myndigheter och makthavare".

Joakim Jardenberg är nu i Visby för att göra intervjuer, samla idéer och värva folk till projektet.

– Jag har alltid varit intresserad av ideellt arbete och internet är en av de viktigaste frågorna just nu vilket också var skälet till att jag engagerade mig i Piratpartiet inför EU-valet, säger Joakim Jardenberg.

Målet för projektet är att, genom granskningar av makthavare och myndigheter, sätta öppenhetsfrågor på agendan inför riksdagsvalet 2010.

– Vi vill att man ska jobba med internet istället för mot det, vilket många av våra myndigheter gör. På detta sätt vill jag hitta knappar att trycka på för att myndigheterna ska förstå sitt eget bästa.

Ska ni granska FRA?

– Det kanske inte är det lättaste, men vi kan försöka. Vi ska dock granska hovet, som är väldigt slutna i dag. Vi ska även granska Lantmäteriet. De använder skattemedel för att göra kartor över Sverige som de sedan säljer för långt över marknadspris till skattebetalarna.

Ska ni tjäna pengar på detta?

– Nej, det finns inget avkastningskrav på detta projekt. Vi startar här i kväll

och detta kommer att vara en öppen process, de som vill får vara med och hjälpa till. Tanken är sedan att det ska pågå fram till valet och förhoppningsvis ge underlag till att dessa frågor diskuteras mer.

Joakim Jardenberg avslöjar också att han kommer att köpa Mindpark, där han i dag jobbar som vd.

– Jag vill inte att det arbete som Mindpark har gjort ska försvinna. Jag köper

loss Mindpark och kommer att driva det som ett sidoprojekt.

Vad ska du göra för att tjäna ihop till brödfödan?

– Jag kommer att göra något helt annat, men vad kan inte berätta. Jag har inte skrivit på än.

Mindpark delägs i dag av morgontidningarna Helsingborgs Dagblad, Sydsvenskan,  NWT och Gota Media. Bolaget grundades för att driva utvecklingsprojekt inom digitala medier, i syfte att hitta nya intäktsben. Som Dagensmedia.se tidigare har berättat har Mindparks framtid varit oviss då tidningarna beslutat sig att dra sig ur projektet.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.