Veckans snackis: Google Plus

2011-07-01 10:25  

I veckan lanserades Google Plus – en utmanare till Facebook. Dagensmedia.se lät undersöka hur snacket gick i sociala medier.

Det twittrades en hel del om Google Plus när tjänsten lanserades. Bland annat efterfrågade användarna inbjudningar. Det visar en undersökning som medieanalysföretaget Mediapilot genomfört på uppdrag av Dagensmedia.se.

– Surret på Twitter präglas av jakten på invites och frågor om det första intrycket från de som redan har fått en invite. Intresset och nyfikenheten på tjänsten är stort, säger Dag Strandberg, medieanalytiker på Mediapilot.

Men samtidigt är man skeptisk till Goole Plus i och med Googles tidigare misslyckande i sociala medier, med exempelvis Wave som lanserades hösten 2009 och avvecklades drygt ett år senare.

– Man är också lite frågande till vilken nytta Google Plus faktiskt kan ge och jämförelser med Facebook är vanliga.

Google får också kritik för att det krävs en inbjudning för att ta del av tjänsten.

– Att Google fortfarande använder sig av invites ökar sannolikt nyfikenheten och surret men många kritiserar också metoden, i synnerhet då det handlar om ett socialt nätverk. En vanlig kommentar av de tidiga användarna är också att det är ”tomt” och ”ekar” inne på Google Plus.

Cirka 25 redaktionella artiklar har skrivits om Google Plus. Där fokuseras det framför allt på dragkampen med Facebook.

– Däremot är förhållningssättet i sociala medier mer präglat av nyfikenhet på vad tjänsten faktiskt kan bidra med till den enskilde användaren. Av de relativt fåtaliga kommentarerna om själva innehållet och tjänstens funktioner handlar än så länge de mesta om användargränssnittet, översättningen och det nya konceptet circles, säger Dag Strandberg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt