Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Veckans snackis: Google Plus

Publicerad: 1 Juli 2011, 08:25
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:05

I veckan lanserades Google Plus – en utmanare till Facebook. Dagensmedia.se lät undersöka hur snacket gick i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Mediapilot

Det twittrades en hel del om Google Plus när tjänsten lanserades. Bland annat efterfrågade användarna inbjudningar. Det visar en undersökning som medieanalysföretaget Mediapilot genomfört på uppdrag av Dagensmedia.se.

– Surret på Twitter präglas av jakten på invites och frågor om det första intrycket från de som redan har fått en invite. Intresset och nyfikenheten på tjänsten är stort, säger Dag Strandberg, medieanalytiker på Mediapilot.

Men samtidigt är man skeptisk till Goole Plus i och med Googles tidigare misslyckande i sociala medier, med exempelvis Wave som lanserades hösten 2009 och avvecklades drygt ett år senare.

– Man är också lite frågande till vilken nytta Google Plus faktiskt kan ge och jämförelser med Facebook är vanliga.

Google får också kritik för att det krävs en inbjudning för att ta del av tjänsten.

– Att Google fortfarande använder sig av invites ökar sannolikt nyfikenheten och surret men många kritiserar också metoden, i synnerhet då det handlar om ett socialt nätverk. En vanlig kommentar av de tidiga användarna är också att det är ”tomt” och ”ekar” inne på Google Plus.

Cirka 25 redaktionella artiklar har skrivits om Google Plus. Där fokuseras det framför allt på dragkampen med Facebook.

– Däremot är förhållningssättet i sociala medier mer präglat av nyfikenhet på vad tjänsten faktiskt kan bidra med till den enskilde användaren. Av de relativt fåtaliga kommentarerna om själva innehållet och tjänstens funktioner handlar än så länge de mesta om användargränssnittet, översättningen och det nya konceptet circles, säger Dag Strandberg.

Antal tweets

Mer än 1500 om Google Plus

Hashtag #googleplus – mer än 200

Google+ AND invite – cirka 300 det senaste dygnet

Antal artiklar

Cirka 25

Antal bloggposter

Cirka 100

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mediapilot

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.