Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Värvets skapare får kritik

Publicerad: 21 November 2013, 09:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:56

Värvets skapare Kristoffer Triumf är nominerad till Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Men i Helsingborgs Dagblad ifrågasätts nyskapandet.


Ämnen i artikeln:

VärvetStora Journalistpriset

I kväll delas Stora Journalistpriset ut av Bonnier till dem som på olika sätt gjort avtryck i journalistiken under årets som gått.

I kategorin Årets förnyare är Kristoffer Triumf nominerad för sin podcast Värvet med följande motivering:

"Att locka de svåraste intervjuobjekten till sitt köksbord och nå en bred publik är inget lätt värv. Kristoffer Triumf har visat vägen för podcastens utveckling och möjligheter."

Men i Helsingborgs Dagblad får Värvet kritik av skribenten Johanna Karlsson:

"Förnyelsen syftar varken till form eller innehåll, "Värvets" formspråk är i själva verket spikrakt förda gammaldags intervjuer.", skriver hon.

Hon reagerar även på att Kristoffer Triumf ofta refererar till gemensamma bekanta i sina intervjuer.

"Om de känner samma Martin för att de privat är kompisar eller om alla dessa Martin är relevanta för lyssnaren utreds aldrig. Ingen berättar vem Martin är. Det enda vi förstår är att Martin är mycket viktigt att prata om."

Till Dagens Media erkänner Kristoffer Triumf att formen inte är helt ny.

– Jag var knappast först med att ta intervjuformen till podcasten. Men jag tycker ändå att jag gjort något nytt genom att lyfta fram människor som inte är vana vid att bli porträtterade i den här formen, säger han.

Genom Värvet har långa intervjuer i podcastformat även nått en ny popularitet, anser han. Hittills har podcasten cirka 10 miljoner nedladdningar fördelat på 100 avsnitt.

Att han tillsammans med sina intervjupersoner då och då refererar till gemensamma bekanta är inget han förnekar.

– Det har säkert skett. Det finns en fara med att vara för intern. Därför brukar jag klippa bort det om det inte finns något intresse för tredje part.

Han fortsätter:

– Å andra sidan amerikanen Marc Maron en av mina idoler. Trots att hans podcast ofta är extremt intern tycker jag inte det stör. Breda referenser är bra, men internsnack kan skapa intresse och bidra till att man lär sig något nytt.

LÄS OCKSÅ:

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.