onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Världens techbolag tar ställning mot Trumps inreseförbud

Publicerad: 30 januari 2017, 08:14
Uppdaterad: 3 februari 2017, 08:35

Trumps order om inreseförbud får både Hollywood och techindustrin att reagera. Google är ett av de bolag som tar ställning – genom en kriskampanj på fyra miljoner dollar.

Ämnen i artikeln:

Donald TrumpGoogleFacebookApple

AT

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en presidentorder om att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dagar, till dess att nya regler för flyktingmottagande är på plats.

De nya reglerna gäller medborgare från sju länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Reaktionerna på inreseförbudet var direkta och massiva, från både organisationer och människorrättsadvokater, men även från politiskt håll. Exempelvis började den demokratiske senatorn Charles Schumer att gråta under en presskonferens när han pratade om inreseförbudet.

Även i Hollywood, som under presidentvalskampanjen visade övervägande stort stöd för Hillary Clinton, har starka reaktioner väckts.

Under nattens Screen Actors Guild Awards dominerades galan av tydliga politiska budskap mot Trump. Kvällens värd Ashton Kutcher öppnade genom att välkomna alla som tittade hemifrån, och la till: "Och alla som tittar från flygplatser som tillhör mitt Amerika", skriver ABC.

Nu reagerar även techindustrin kraftfullt på inreseförbudet.

Google har skapat sin största välgörenhetsfond någonsin, skriver Techcrunch.

Sökjättens nya fyra miljoner dollar stora kriskampanj kommer enligt källor att stödja fyra organisationer: American Civil Liberties Union (ACLU), Immigrant Legal Resource Center (ILRC), International Rescue Committee (IRC) och UN High Commissioner for Refugees / UN Refugee Agency (UNHR).

En uppsjö andra techbolag tar tydligt ställning emot Trumps inreseförbud, däribland Uber som enligt Techcrunch gått ut med att man avser skapa en fond för att erbjuda juridisk hjälp till de av bolagets förare som drabbas av de nya reglerna.

Även Facebooks vd Mark Zuckerberg skrev i ett inlägg under helgen att han är "bekymrad över följderna av den nya presidentorden”.

I ett mail som Techcrunch tagit del av, skriver Apples vd Tim Cook att bolaget har sträckt ut en hand till anställda som drabbas av inreseförbudet:

"I de samtal jag haft i Washington under den här veckan, har jag klargjort att Apple starkt tror på vikten av invandring – både för vårt företag och för vår nations framtid. Apple skulle inte finnas utan invandring".

Twitters vd Jack Doresey kritiserade inreseförbudet i en tweet under söndagen och länkade till ett uttalande från Internet Association, som representerar en lång rad stora techbolag.

Senare under dagen skickade bolaget ut denna tweet:

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev