Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

VA-reporter mordhotad efter Telia-granskning

Publicerad: 28 Mars 2012, 13:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:28

Emanuel Sidea, reporter på Veckans Affärer, mordhotades efter att ha granskat Telias dotterbolag i Turkiet och Kazakstan.


Ämnen i artikeln:

Veckans Affärer

Veckans Affärer upptäckte anklagelser om omfattande korruption när de granskade bolagen Turkcell och Kcell, Teliasoneras dotterbolag i Turkiet respektive Kazakstan.

Tidningen har därefter skrivit ett flertal artiklar om bolagen, en rapportering som gett genomslag också i Turkiet, vilket inte har uppskattats av alla.

– En person har hörde av sig och hotade mig till livet om jag inte slutade att skriva om det här, säger Emanuel Sidea, reporter på Veckans Affärer. 

Han fortsätter:

– Jag har senare fått reda på vem det är och han är knuten till en förgrundsfigur i det turkiska bolag som vi skrivit om. De har tidigare haft som affärsidé att utöva påtryckningar och mordhota personer kring bolag man haft tvister med i turkiska skiljedomstolar.

Hur reagerade du på hoten?

– Jag har blivit hotad tidigare men man kan inte gå omkring och vara rädd. I samband med rapporteringen så åkte jag också till Kazakstan och även om jag kanske inte var rädd för att bli mördad så visst, jag funderade ju på hur jag skulle tas emot när jag kom dit.

Och det fanns anledning till oron för innan avresan hände flera märkligheter, till exempel att UD visste att han skulle resa till Kazakstan bara timmar efter att han bokat resan.

– De ringde upp mig och frågade om det stämde att jag skulle resa till Centralasien. Just telekom är ju känsligt för stater, särskilt när man åker dit för att skriva om bråk och korruption. 

Har Teliasonera kännedom om att du har hotats?

– Det tror jag inte och det har ingen relevans för dem. Det här handlar om vad som händer i deras dotterbolag i Turkiet och Kazakstan, om att Telia inte har haft koll på vad som händer där.   

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

Veckans Affärer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.