Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalt

Uthängd som pedofil – stämmer Google

Publicerad: 28 April 2010, 08:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:52

I ett för Sverige unikt rättsfall drar en småföretagare Google inför rätten efter att ha blivit uthängd som pedofil.


Den 61-årige mannen sätter sig upp mot ett av världens mäktigaste företag. Han stämmer Google, via det svenska bolaget Google Sweden AB, för förtal. Detta efter att under lång tid har blivit uthängd som pedofil på olika bloggar som Google i sin tur länkar till via sina sökresultat.

Hans företag har också blivit utpekat som ett skojarbolag.

– Google gömmer sig bakom det faktum att de själva inte publicerar något material utan fungerar som en databank som plockar fram vad andra har skrivit, säger 61-åringen till Dagensmedia.se.

Han vill nu få en rättslig prövning om Google i Sverige utan problem ska kunna återpublicera uppgifter som kan utgöra förtal enligt brottsbalken.

– Jag och mitt företag har råkat väldigt illa ut. Socialt är detta det värsta du kan drabbas av i Sverige, att bli kallad pedofil. Alla tänker ”ingen rök utan eld”.

Enligt 61-åringen ligger en kriminell person bakom smutskastningen.

61-åringen, som stämmer Google via sitt företag, kräver en miljon kronor i skadestånd för den ekonomiska skada som den negativa publiciteten har orsakat.

Men chansen att vinna över Google bedömer mannen inte som stor.

– Jag tror att oddsen är rätt dåliga. Google har så mycket pengar, de är så stora, de har inte råd att förlora en sådan rättegång. Det skulle innebära att Google skulle behöva ta ansvar för allt de återpublicerar.

61-åringen hoppas dock att hans process mot Google ska leda till en debatt om vilket ansvar sökmotorn har.

– Detta kommer att kosta mig hundratusentals kronor i rättegångskostnader om jag förlorar. Men jag gör det ändå och hoppas att det kan starta en debatt.

I ett uppmärksammat rättsfall i Italien har tre Googlechefer, David Drummond, Peter Fleischer och George Rey, nyligen dömts till sex månader villkorlig dom för brott mot Italiens integritetslagar. De hålls ansvariga för ett videoklipp som visade hur en pojke med Downs syndrom mobbades, trots att klippet raderades när Google fick kännedom om det.

I Brasilien dömdes Google 2008 för förtal av en präst i inlägg på Googles virtuella träffpunkt ”Orkut”.

"Denne pedofil...Denne tjuv som har en älskare”, löd en kommentar.

Google överklagade domen då de ansåg att Google inte kunde ansvara för vad användarna skriver.

Men i förra veckan fastställdes domen i högre instans.

"Genom att göra utrymme tillgängligt på virtuella nätverkssajter där användare kan lägga ut vilket budskap som helst utan förhandskontroll, med stötande och sårande innehåll, i många fall av okänt ursprung, tar man risken att orsaka skador", skrev domaren Alvimar de Avila i utslaget, enligt Svenska Dagbladet.

I fallet med den 61-årige småföretagaren gäller det dock inte information som är publicerad direkt på Googles tjänster.

Istället gäller det den information som Google återpublicerar på förstasidan vid sökningar på 61-åringens namn.

– När jag lästa om domen i Italien var det första gången jag såg att man kunde komma åt Google. Nu faller detta under svensk lag, och jag anser att man inte kan vidarebefordra uppgifter som strider mot svensk lag, säger han.

Mannens anklagar Google för grovt förtal, enligt brottsbalken. I andra hand vill han att Google ska ställas till svars för tryckfrihetsbrottet grovt förtal, och i tredje hand för att ha brutit mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Andreas Ekström, journalist och författare till den uppmärksammade boken Google-Koden, tror inte att något liknande mål någonsin har prövats i Sverige.

– Nej inte vad jag vet och det borde jag känna till. Det är fruktansvärt intressant, säger han.

Enligt Andreas Ekström är den springande punkten huruvida Google faktiskt publicerar någon information, eller blott indexerar redan tillgänglig information.

– Google skulle nog hävda att de bara indexerar. Men idag läser många Googles sökträffar utan att klicka sig vidare. Det kan vara rimligt att diskutera Googles delansvar.

61-åringen har tidigare polisanmält den person han tror ligger bakom smutskastningen. Men polisen har lagt ned förundersökningarna - då de inte kan spåra vem som står bakom anonyma bloggar.

Dagensmedia.se har utan framgång sökt Googles nordiske pr-chef Andreas Svenungsson.

Uppdatering:

Efter att artikeln publicerats svarar Andreas Svenungsson via mejl:

"Vi har inte delgivits något och kan därför inte kommentera detta specifikt.

Generellt är det viktigt att komma ihåg att Googles sökresultat är en spegling av vad som finns på internet.

Att ta bort länkar i Googles indexering innebär alltså inte att det försvinner från internet. I enstaka fall tar Google bort länkar till innehåll som bryter mot lagen och den som vill rapportera sådant innehåll kan följa stegen här."

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.