Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Utgivarna stöttar Bulletins redaktion

Publicerad: 10 mars 2021, 12:18

Utgivarna oroas över bråket mellan Bulletins redaktion och publikationens ägare.


Ämnen i artikeln:

BulletinUtgivarnaIvar ArpiTino Sanandaji

Dagens Media har i flera artiklar rapporterat om konflikter på nystartade Bulletin, nu senast då nättidningens ägare har försökt styra över sajtens journalistiska arbete. Enligt Journalisten har konflikten mellan delägarna Atta Tarki, Pontus Tholin och Tino Sanandaji samt redaktionsledningen eskalerat de senaste dagarna – och redaktionsledningen kräver att vd Pontus Tholin lämnar bolaget. 

LÄS ÄVEN: Bulletins delägare rasar mot redaktionen

Nu rycker branschorganisationen Utgivarna ut till redaktionens försvar. I ett pressmeddelande ger styrelsen följande uttalande:

”Det offentliga bråket mellan ägare och redaktion på nättidningen Bulletin landar rakt in i den publicistiska kärnan om ansvarig utgivarskapets okränkbarhet. En person, utgivaren, ansvarar för vad som publiceras, och för den delen, vad som ska avpubliceras. Utgivarna ser med stor oro på uppgifterna om att den ordningen inte har respekterats på Bulletin. Ansvarig utgivarskapet är inte en förhandlingsfråga utan en rätt och ett ansvar som har en lång historia i Sverige – från Tryckfrihetsförordningens genomförande 1766. Denna rätt manifesteras i lagen genom ‘Intet däri får införas mot utgivarens vilja’.”

Utgivarna är en intresseorganisation för svenska publicister. Medlemmar är TU, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4. 

LÄS ÄVEN:
Bulletin-medarbetare kritiserar sajtens tidigare ledning: ”Inte nöjd med nyhetsarbetet”
Plagiat på Bulletin
Ivar Arpi ny chefredaktör på Bulletin 

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev